Winnie fik julehjælp - nu samler hun ind til andre

Fredag, 20. november 2015
af Johan Isbrand, Foto: Alex Tran
Winnie Holbech Stuwitz følte sig som en taber, da hun som arbejdsløs mor søgte julehjælp, så datteren Malou kunne få jul og julegaver. Nu har hun i samarbejde med Dansk Folkehjælp og en række Føtex-butikker startet en indsamling, så flere fattige familier kan få en jul med det hele.
Winnie Holbech Stuwitz, kæresten Mark og datteren Malou julehygger i hjemmet i Bøjden

Som arbejdsledig mor til den i dag 7-årige Malou så Winnie Holbech Stuwitz i 2011 i øjnene, at der ikke ville blive råd til julegaver. Derfor søgte hun julehjælp via Dansk Folkehjælp.

– Det gjorde virkelig en forskel at få hjælpen tilkendt. Vi fik en kurv med varer for 500 kroner, og den indeholdt alt, hvad der var brug for af madvarer og godter juleaften. Herudover bestod hjælpen af gavekort til Fætter BR og Sportmaster på hver 500 kroner. Og alene det, at Malou kunne få hele to gaver, føltes helt vildt i vores daværende økonomiske situation, fortæller 32-årige Winnie, der bor med datteren og sin 29-årige, hollandske kæreste Mark i Bøjden ved Faaborg.

– Som modtager af julehjælp skulle jeg imidlertid godkendes som berettiget, og til det formål måtte jeg en tur omkring kommunen for at få et stempel. Det var flovt og ydmygende for mig, og jeg følte mig som en taber. Derfor talte jeg med Mark om, at når jeg igen kom ovenpå, ville jeg give noget tilbage til Dansk Folkehjælp, husker Winnie.

Som sagt, så gjort. I dag har Winnie job som projektleder hos FKSSlamson i Odense, hvor hun står for koordinering og planlægning i forbindelse med firmaets tv-inspektion af kloakker. Og sidste jul startede hun en indsamling til Dansk Folkehjælp i samarbejde med Føtex i Faaborg.

Læs også: Juletiden får Sara Maria ned i gear

– Sidste år fik omkring 30 familier hjælp i kraft af min indsamling. For hver 500 kroner, der bliver samlet ind, får en fattig familie et gavekort på beløbet til indkøb af julemad og lækkerier, og Dansk Folkehjælp supplerer så med to gavekort på hver 500 kroner til julegaver. I det år, der er gået, er projektet imidlertid vokset betydeligt. Yderligere syv Føtex-butikker er gået med, nemlig de tre Odense-butikker samt dem i Nyborg, Svendborg, Nykøbing Falster og Korsør. Når indsamlingen slutter 15. december, kan vi altså mangedoble antallet af familier, der kan få sig en god jul på trods af en tom pengepung, fortæller Winnie, som oprindelig er teknisk designer og har efterfølgende uddannet sig til projektleder på Ledelsesakademiet Lillebælt.

Winnies indkøbsvogn

– Mit initiativ har fået navnet ”Den omvendte indkøbsvogn”. Princippet er, at der står en indkøbsvogn ved udgangen til Føtex-butikken. Kunder, der ønsker at støtte juleindsamlingen, kan så købe lidt ekstra og lægge det i kurven. Den bliver løbende tømt af medarbejderne, og beløbene bliver slået retur og overført til indsamlingen. Alt efter økonomisk formåen kan man vælge at lægge en flæskesteg, en vaniljestang eller noget tredje i puljen. Og ofte er der jo rabat på to eller flere af en bestemt vare. Men der er samtidig opstillet gode, gammeldags indsamlingsbøsser ved kassen til dem, der foretrækker den måde at hjælpe på, forklarer Winnie.

Karbad til jul

– Det fylder mig med varme at tænke på min barndoms jul. Min mor var en ren ”Gertrud Sand”, og hendes begejstring for julepynt er smittet kraftigt af på mig. Men bare en detalje som det karbad, min lillebror og jeg altid skulle have juleaften, mindes jeg med stor glæde. Det handlede selvfølgelig om, at vi ikke havde mange penge at gøre med til hverdag og derfor sparede på det varme vand.

Læs også: Jakob spreder glæde med sin nissefamilie

– Jeg bliver oprigtig glad, hver gang jeg hjælper en fattig familie til at kunne fejre jul med alt, hvad der hører sig til. Og jeg har valgt Dansk Folkehjælp som samarbejdspartner, fordi jeg ved, at det er en troværdig organisation. Det, at man skal godkendes af kommunen, sikrer, at hjælpen kommer de rigtige familier til gavn. Og at Føtex-gavekortet er øremærket til madvarer, er en garanti mod, at pengene bliver brugt på familiens kæledyr, eller at forældre, der er misbrugere, drikker julehjælpen op.

– Nu ved jeg jo også selv, hvor slemt det var at skulle stå med hatten i hånden. Og det rører mit hjerte at vide, at en hel række familier takket være min indsats kan slippe for den fornemmelse, siger Winnie Holbech Stuwitz.

Læs også: Skal dit kæledyr også have en julegave?

I samarbejde med Sportmaster har vi fået mulighed for at tilbyde alle vores læsere rabat til deres næste køb. - Find din rabatkode her sportmaster rabatkode