Opskrifter

2 søde julekager

Mandag, 1. december 2014af Anne Skovgaard-Petersen, foto: Carina Krügerfoto: Carina Krüger
Her får du opskriften på en adventskage og en panettone, der er en klassisk, italiensk julekage

Opskrift på panettone

25 g gær
2¼ dl lun mælk
350 g mel
½ tsk. salt
125 g blødt smør
2 æggeblommer
50 g lyse rosiner
50 g appelsin el. pomeranstern
1 usprøjtet citron
75 g sukker

Til pensling:
Æg
25 g smør

Fremgangsmåde til panettone

Rør gær og mælk sammen. Kom salt og godt halvdelen af melet i mælken og ælt dejen sammen med håndpisker eller røremaskine. Lad den hvile lunt i 20 min. Riv citronskallen fint. Kom smør, æggeblommer, rosiner, appelsintern, citronskal, sukker og godt halvdelen af resten af melet i dejen og ælt den glat. Tilsæt mere mel, til dejen lige netop slipper skålen, men stadig er blød.

Kom dejen i en rund, smurt form. Glat den ud med fugtige hænder, så overfladen bliver jævn. Lad kagen hæve et lunt sted 1½-2 timer, til den har nået dobbelt størrelse. Pensl overfladen med æg. Skær med en skarp kniv et kors i kagen og læg de 25 g smør midt i korset. Bag kagen ca. 40 min. på nederste ovnrille ved 200°. Køl kagen af på rist.

Adventskage

Dej:
1 dl mælk
40 g gær
125 g smør
¼ tsk. salt
Ca. 300 g mel
1 æg
½ tsk. salt
2 spsk. sukker
½ tsk. kardemomme

Fyld:
50 g rosiner
50 g mandler
½ dl portvin el. sherry
75 g smør
75 g sukker
50 g mandler

Pensling:
Æg
Tesukker

Fremgangsmåde til adventskagen

Lun mælken og rør gæren i. Smuldr smørret i melet. Tilsæt gærvæsken, æg, salt, sukker og kardemomme. Slå dejen godt igennem med en grydeske.

Fyld: Udblød rosinerne i portvinen. Smut og hak mandlerne. Rør fyldet sammen, gem lidt mandler til pynt. Fordel halvdelen af dejen i en smurt springform og smør fyldet på. Læg
resten af dejen øverst, og glat den til med fugtige fingre. Lad kagen hæve et lunt sted ca. ½ time.

Pensl med æg og drys mandler og lidt tesukker på. Bag kagen gylden i 30-35 min.
ved 200° på nederste ovnrille.

Er du også vild med jul? Så vær med i vores Facebook-gruppe JUL - mad, pynt og ideer HER!

Lav konfekt og knas til jul