Opskrift på broccolisalat
(2 pers.)
1 buket broccoli
½ citron
1 spsk. olivenolie
1 hjertesalat
2-3 spsk. soltørrede tranebær
2-3 spsk. græskarkerner
3 spsk. cremefraiche
Salt og peber
1 tsk. flydende honning
1 tsk. sennep
1 tsk. rapsolie
Sådan laver du broccolisalaten
Del broccolien i buketter, damp dem og vend dem med citronsaft, olie og salt.
Skyl salaten og pluk den i mindre stykker. Anret den på et fad og læg den lune broccoli over. Drys med tranebær og græskarkerner.
Rør cremefraiche med salt, peber, honning, sennep og olie og hæld det over salaten.
TIP: Det tager lidt tid at rense kål. Rens en masse kål og kom dem i fryseposer i mindre portioner. Både broccoli
i buketter, grønkålsblade uden stok og rensede rosenkål holder snildt 4-6 dage på køl. Og med dem ved hånden
er det hurtigt at lave en god og fyldig vintersalat.
Et drys grantæblekerner giver et dejligt farvepust til en grøn salat.
Mere med mørbrad


Ingredienser til mørbrad au vin
(4 pers.)
1-2 afpudsede svinemørbrad
4 dl Riesling hvidvin
1 almindeligt løg
8 skalotteløg
2 gulerødder
4 kviste timian
2 laurbærblade
2 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
50 g mager bacon i tern
1 spsk. tomatkoncentrat
1 spsk. smør
250 g champignoner
Tilbehør
Kartoffelmos, hakket persille og timian
Sådan gør du
Skær mørbraden i mindre bøffer og marinér dem i vin nogle timer. Rens alle grønsager. Hak det store løg fint, skalotteløgene forbliver hele, skær gulerødderne i tern, hak hvidløgene og skær champignonerne i kvarte. Steg løg, gulerødder og hvidløg, svampe og bacon i en stor gryde med laurbærblade. Tag grønsagerne op af gryden, dryp marinaden af bøfferne og brun dem i gryden. Kom grønsagerne tilbage i gryden sammen med tomatkoncentrat og marinaden. Lad det småkoge i 20 min., til kødet er mørt. Smag retten til med timian, salt og peber. Server med kartoffelmos og salat. Pyntes med hakket persille eller timian.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen/Foto: Carina Krüger
Find flere opskrifter her...
Barderet mørbrad med græskarsalat
Bankekød


(4 pers.)
1 stor afpudset svinemørbrad
½ tsk. salt og kværnet peber
1 pk. tørsaltet bacon (150 g)
2 spsk. basilikumpesto
Salat
250 g grønne asparges
2 salatløg
1 pose babyspinat
Dressing
2 spsk. rapsolie
1 spsk. vineddike
1 spsk. dijonsennep
1 spsk. flydende honning
Fremgangsmåde
Krydr mørbraden med salt og peber. Læg baconen tæt på et stykke bagepapir og bred pestoen ud på. Læg kødet på baconskiverne og rul dem sammen ved hjælp af papiret. Læg rullen i et ildfast fad. Steg den midt i ovnen ved 225° ca. 20 min., til den er sart rosa i midten.
Salat
Knæk enderne af aspargeserne og skær dem i tynde, skrå skiver. Skær salatløgene i tynde både. Pisk olie, vineddike, sennep og honning sammen og smag til med salt. Vend grønsagerne i dressingen. Skær mørbraden i portionsstykker og server dem med salaten og flute.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen/Foto: Jette M. Vesterager


(4 pers.)
30 min.
600 g svinemørbrad, afpudset og skåret i bøffer
Salt og peber
3 løg, pillede og skåret i skiver
40 g smør
1 dl suppe eller bouillon
1 dl fløde
1 tsk. majsstivelse
Tilbehør
Agurkesalat og kogte pillede kartofler
Fremgangsmåde
Start med at koge kartoflerne. Bank bøfferne let flade. Drys med salt og peber. Kom en anelse smør på en god stegepande og brun bøfferne ca. 30 sek. på hver side. Tag dem op, kom resten af smørret ved og steg løgene bløde. Skub løgene ud til siden og steg bøfferne færdige i samme smør ca. 2 min på hver side. Tag bøffer og løg af panden og kom suppe og fløde udrørt med majsstivelse på panden. Kog igennem og server til sammen med pillede kartofler og agurkesalat.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen/Foto: Jette M. Vesterager
Klik her, hvis du vil prøve flere klassiske retter...
Prøv flere gode retter...
Mørbradgryde med porter
Mørbradgryde med æbler og svampe


(4 pers.)
2 spsk. kakaonibs
1 tsk. muscovadosukker
1 tsk. kakaopulver
½ tsk. friskkværnet, sort peber
½ tsk. stødt fennikelfrø
1 tsk. paprika
½ tsk. stødt kanel
Salt
1 svinemørbrad, afpudset (ca. 500 g)
1 spsk. olivenolie
TIP
- Kakaonibs fås hos chokoladebutikker og specialkøbmænd.
- Kakaonibs er knuste, rå kakaobønner.
Mango-bønnesalat
1 mango
1 skalotteløg
1 lime
Lidt frisk koriander
200 g bønner
Olivenolie
Tilbehør
Kartoffelfritter
Bland nibs med sukker, kakao, peber og krydderier til en slags rasp. Vend mørbraden i det og steg den i lidt fedtstof ca. 2 min på hver side. Sæt den i ovnen i 10-15 min. ved 200°, til den er akkurat gennemstegt. Skræl mangoen og skær den i tern. Hak løget og bland det med mangoen, friske korianderblade og lidt limesaft. Blancher bønnerne og vend dem i limesaft og olivenolie. Server med ovnstegte fritter.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen/Foto: Carina Krüger


(1 pers.)
1 skive bacon
150 g svinemørbrad
2 cocktailpølser
1 spsk. sojasauce
50 g perleløg
50 g cornichoner
50 g peberfrugt
1 dl bouillon
2 dl minimælk
1 spsk. majsmel
Salt og peber
100 g kogt ris f.eks. parboiled (40 g)
Sådan gør du
Klip baconskiven i passende stykker.
Skær mørbraden i tern og brun den sammen med bacon og skiveskårne cocktailpølser. Tilsæt sojasauce.
Vask peberfrugten og skær den i fine strimler. Kom peberfrugten i gryden sammen med perleløg og skiveskårne cornichoner.
Hæld bouillon og mælk i gryden. Lad retten småkoge ved svag varme i ca. 10-15 minutter.
Jævn mørbradgryden med majsmel, der er rørt ud i lidt vand. Smag til med salt og peber. Kog risene efter anvisningen på pakken.
SAMMENSÆT EFTER DIN SMAG (til 1 pers.)
|
Mest grønt |
Mest tilbehør |
Mest protein |
Svinekød |
150 g |
100 g |
175 g |
Grønsager |
200 g |
100 g |
150 g |
Tilbehør |
90 g |
125 g |
100 g |
Kcal/ kJ |
548/2293 |
555/2321 |
567/2374 |
Slankeopskrift: Familie Journals Slankeklub
Prøv flere slankeretter fra Familie Journals Slankeklub...
Asiatisk fiskefad med kartofler
Krydret gulerodskage
Mosters kalkunbøffer med rissalat


(6 pers.)
2 svinemørbrad (ca. 800 g)
20 g smør
1 spsk. olivenolie
1 spsk. ungarnsk paprika
250 g champignoner
2 røde peberfrugter
2 spsk. dijonsennep
2 dl piskefløde
Evt. lidt majsstivelse
200 g wienerpølser i mindre stykker
50 g bacon i tern
Tilbehør:
Ris el. kartoffelmos
Grøn salat
Fremgangsmåde
Skær mørbraden i små bøffer og brun dem i en blanding af olie og smør i en tykbundet gryde ved høj varme i ca. 2 min. på hver side. Kom paprika, salt og peber ved. Tag bøfferne op og kom rensede, halverede champignoner i gryden. Når de begynder at afgive væde, tilsættes peberfrugter i små tern, sennep og efter et par min. bacon og pølser. Til sidst vendes kød, fløde og evt. lidt stivelse i gryden, der også kan tilsættes væde, hvis den bliver for tør. Lad det småsimre i 5 min. og server.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen/Foto: Birger Storm
MERE MED MØRBRAD...
Provencalsk mørbrad
Farseret mørbrad i nye gevanter


(4 pers.)
2 mørbrad
250 g champignon
100 g soltørrede tomater
1 lille ds. benfri sild (65 g)
1 bdt. hakket persille
5 dl piskefløde
Olie til stegning
Salt og peber
Evt. kulør
Skær champignonerne i skiver, hak tomaterne groft og skær de benfri sild i mindre stykker. Rist champignonerne i olien ved høj varme, til de begynder at tage farve, tilsæt tomaterne og lad dem riste med et par min. Tilsæt 1 dl af fløden sammen med persille og sildestykker og lad det koge ind, til væden er væk. Skær et snit på langs af mørbraderne, uden at skære helt igennem, og fold den ud. Bank dem let, krydr med salt og peber og fordel champignonblandingen derpå. Snør mørbraderne sammen, brun dem på en varm pande og læg dem i et ovnfast fad. Kog panden af med lidt vand, hæld det ved mørbraderne sammen med fløden og sæt fadet i ovnen ved 200° i 40 min. Jævn væden til en god sovs og server med kartofler eller ris.
Madopskrift: Irene Boje/Foto: Carina Krüger
Saltet mørbrad med Henriks spidskålssalat
Pæresalat med røget mørbrad
Krebinetter med quinoasalat


(4 pers.)
2 svinemørbrad (a 350 g)
Salt og peber
2 løg, hakkede
20 g smør
1 dl vand
2 dl hvidvin
500 g blandede svampe
2 spsk. olivenolie
4-5 æbler
1 dl piskefløde
½ bdt. hakket persille
Tilbehør
Kogte ris
Grøn salat
Fremgangsmåde
Skær mørbraderne ud i bøffer og brun dem lidt ad gangen i gryde. Drys med salt og peber. Tag kødet op og steg løgene i smørret. Kom vand og vin ved og lad det reducere til det halve. Steg svampene i olie, til de er brune. Drys med salt og peber. Del æbler i kvarte med skræl på og kom i gryden til løgene sammen med kødet. Lad det simre i 5 min. Vend svampe og fløde i og smag til med salt, peber og masser af hakket persille. Server med ris og grøn salat.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen/Foto: Jette M. Vesterager
Prøv flere gode retter med æbler...
Kylling i ovn med æbler og spinat
Svineskank i æblesovs
Og så lidt sødt...
Æblestang med marinerede svesker
Æblebradepandekage


MØDRBRADSPID MED MANGOCREME
(4 pers.)
600 g afpudset svinemørbrad
3 peberfrugter i forskellige farver
1 hakket løg
1 fed hakket hvidløg
1 tsk. salt
Groftkværnet peber
3 spsk. olivenolie
4 trægrillspid
Mangocreme
2 dl cremefraiche
2-3 spsk. middelstærk mangochutney
1 tsk. olivenolie, salt og peber
Fremgangsmåde
Skær mørbraden i 2 cm tykke skiver. Flæk peberfrugterne, fjern kerner og mellemvægge og skær dem i stykker af samme størrelse som kødet. Læg kød, peberfrugter, hvidløg og løg i en skål med salt, peber og olie og bland det godt. Trækker koldt fra morgen til aften. Læg grillspiddene i koldt vand.
Mangocreme: Bland cremefraiche, chutney og olie. Smag til med salt og peber.
Stik kød og peberfrugter på grillspiddene. Læg spiddene på grillrist med glødende kul nedenunder. Grill dem 8-10 min.
Server spiddene med kartofler og:
SALATPAKKER
Ca. 400 g courgetter
8 store, kraftige salatblade
4 nye hvidløgsfed
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
Fremgangsmåde
Skær courgetterne i bjælker og hvidløgene i tynde skiver. Riv 4 stykker alufolie af rullen og læg salatbladene på. Fordel courgetter og hvidløg på bladene og krydr med salt og peber. Dryp olivenolie på grønsagerne og luk pakkerne. Grill dem omkring 10 min.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen/Foto: Jette M. Vesterager
Lav retten sammen med...
Sommersalat med laks og auberginer (forret)
Jordbærspid med ananas og lun chokolade (dessert)
Prøv også...
Oksespid med fyldig salat
Spareribs med coleslaw


(3 pers.)
1 svinemørbrad
1 spsk. rosenpaprika
Olie til stegning
250 g champignoner
2 hakkede løg
200 g cocktailpølser
3 stilke bladselleri
1 ds. tomatpuré
1 porter
1½ dl fløde
1 tsk. salt
1 knsp. peber
Evt. jævning
Fremgangsmåde
Skær mørbraden i 2 cm tykke skiver, drys med paprika og brun dem i olien. Skær champignonerne i skiver og lad dem svitse med sammen med løgene i et par min. Tilsæt cocktailpølser, bladselleri i skiver, tomatpure, porter og fløde og lad retten simre i 15 min. Smag til med salt og peber, jævn evt. sovsen lidt og server med kartoffelmos og groft brød.
Madopskrift: Kristina Marckmann/Foto: Jette M. Vesterager
Prøv også...
Gullaschsuppe med hakket oksekød
Svensk pølseret


Ingredienser til barderet mørbrad med græskarsalat
(4 pers.)
1-2 afpudsede svinemørbrad
Salt og peber
20 soltørrede tomater
¼ tsk. chiliflager
1 fed hvidløg
10 valnødder
1 dl olivenolie
Salt og peber
1 bdt. salvie
6 skiver parmaskinke
Salat
½ hokkaido græskar
½ spidskål
2-3 æbler
½ citron
1 spsk. olivenolie
5 blade salvie
1 fed hvidløg
Salt og peber
Dressing
2 tsk. honning
1 tsk. dijonsennep
2 spsk. mørk balsamico eddike
HVAD BETYDER BARDERET?
At indsvøbe kødet, så det ikke tørrer under stegninger og samtidig giver smag og fedt til kødet.
Sådan gør du
Brun mørbraden i lidt af olien, til den er brun på alle sider. Tag den af varmen og afkøl. Blend tomaterne med chili, hvidløg, nødder og så meget olie, at det bliver til en grød. Smør tomatmassen på den brunede mørbrad. Læg salviebladene på og vikl skinken rundt om. Steg den færdig i ovnen ved 190° i 20 min.
Flæk græskarret og tag kernerne ud. Skær kødet fra og skær det i tern. Snit spidskålen fint og drys med lidt salt. Skær æblerne i tynde både uden kernehus og dryp citronsaft over, så de ikke bliver brune.
Kom olien i en stor pande og steg hakket hvidløg og salvie kort i olien. Tag det op og steg græskarternene, til de er møre i kanten. Kom salvie og hvidløg på panden igen, smag til med salt og peber og sluk. Rør en dressing af honning, dijonsennep og balsamico. Skyl spidskålen, så den ikke er så salt, og bland den med æblebåde og græskar og dryp dressingen over.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen/Foto: Carina Krüger
Find flere opskrifter her...
Koteletter med rodfrugter
Grillet svinekød i krydret sovs
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop


(4 pers.)
1-2 svinemørbrad, i alt 600-800 g
Salvie
Salt og peber
1 kg små kartofler
250 g skivede champignoner
Lidt olie til stegning
1 laurbærblad
2½ dl piskefløde
1 tsk. dijonsennep
1 fed hakket hvidløg (el. flere hvis de er syltede)
½ bdt. bredbladet persille, hakket
50 g emmentaler ost (reven)
Tilbehør:
Tomatsalat med mozzarella og basilikum
Fremgangsmåde
Kog kartofler i 10 min. til halvmøre. Skær dem i skiver. Steg svampene i lidt olie med laurbær og læg dem i lag med kartofler i et ildfast fad. Rør fløde med dijon, hvidløg og hakket persille, salt og peber. Hæld det over kartoflerne og stil det i ovnen ved 180° i 45 min.
Mørbraden brunes i lidt olie, drysses med ost, salt og peber og pakkes i salviebladene. Lægges i ildfast fad der stilles ind til kartoflerne og steg med i 30 min.
Server med tomatsalat med mozzarella og basilikum
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen/Foto: Martin Tanggaard
Mere med mørbrad...
Farseret mørbrad i nye gevanter
Krydret mørbradgryde


(6 pers.)
2 svinemørbrad (a ca. 450 g)
2 spsk. olivenolie
Saften af 1 citron
125 g frugtkompot el. syltede frugter (figner, dadler og den slags vinterlige sager)
125 g afskallede kastanjer el. valnødder
250 g krydret fars (man kan evt. købe en god medister og tage farsen ud af den)
2 dl æblecider
Sovs:
2 dl stegesky
1 dl piskefløde
Lidt stødt kanel
1 spsk. ribsgele
Citronsaft efter smag
Mos:
1 kg melede kartofler
500 g belle de boscoopæbler
100 g smør
Salt og peber
Lidt rosmarin
Æbler i ringe stegt i ovnen el. tørrede til pynt
Fremgangsmåde
Skær mørbraderne op på langs, så de kan foldes som roulader. Derved fremkommer et rektangel af hver. Gnid overfladen med olie, citron, salt og peber. Smør med kompot, drys med nødder og slut med farsen. Rul dem sammen og snør dem. Læg dem i stegesoen med lidt olie dryppet over. Hæld 2 dl æblecider ved og stil i ovnen med låg på ved 180° i 1 time. Tag dem ud og giv dem 7 min. under grillen, så overfladen bruner. Lav sovsen ved at piske det hele godt sammen eller brug en stavblender. Den må kun lige ramme kogepunktet. Til mosen koges de skrællede kartofler i store tern i usaltet vand i 20 min., til de er til at mose. Æblerne skrælles og skæres i stykker uden kernehus og blandes i de sidste 5 min. af kogetiden. Moses med jern eller gaffel og røres med smør, salt og peber. Krydres med rosmarin og serveres med stegen og saucen. Giv grøn salat eller waldorfsalat til.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen/Foto: Jette M. Vesterager


Ingredienser til mørbrad Tonnato med ratatouille
(4 pers.)
1 afpudset svinemørbrad
Salt og peber
2 spsk. olivenolie
Tonnato
1 dåse tun i olie
3 ansjosfileter
2-3 spsk. kapers
1 dl mayonnaise
1 dl cremefraiche 18%
½ usprøjtet citron
Ratatouille
Ca. 600 g forskellige grønsager, f.eks. rød eller gul peber, tomater, gule courgetter, fennikel og løg
3 fed hvidløg
2 kviste rosmarin
Salt og peber
Ca. ½ dl olivenolie
Sådan gør du
Gnid mørbraden med salt og peber og brun den grundigt i lidt olie. Giv den 20 min. i ovnen ved 180°. Lad den trække lidt, før du skærer den i tynde skiver. Blend tun uden lage, ansjosfileter, kapers, mayonnaise og cremefraiche og smag sovsen til med salt, peber og evt. lidt revet, usprøjet citronskal. Hæld det over kødet og lad det trække 30 min.
Rens alle grønsagerne. Skær dem i ensartede stykker, enten smalle både (løg, fennikel og peberfrugter) eller i tern (courgette). Steg grønsagerne hver for sig i lidt olie drysset med salt og peber. Steg hvidløg og rosmarin og kom alle grønsagerne tilbage på panden. Ratatouillen kan lunes i ovnen lige inden servering.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen/Foto: Carina Krüger
Find flere opskrifter her...
Barderet mørbrad med græskarsalat
Mørbrad au vin
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop


(4 pers.)
45 min.
1 svinemørbrad
8 små skalotteløg
½ blomkål
½ broccoli
2-3 dl rucolasalat
Saften af ½ citron
1-2 spsk olivenolie
Salt og peber
Lidt dijonsennep
Lidt honning
Bernaisesovs
3 æggeblommer
2 spsk. vand
2 tsk. citronsaft
1 tsk. salt
150-200 g smeltet smør (evt. usaltet)
1 bdt. hakket estragon
Tilbehør
Nyopgravede, kogte kartofler
Fremgangsmåde
Drys mørbrad med salt og peber og brun den godt af på panden. Læg den i ovenfast fad med halverede skalotteløg. Snit blomkål i papirtynde flager og damp små bitte buketter af broccoli i 1 min. Bland begge dele med skyllet rucola og hæld dressing af citronsaft, honning, sennep, salt, peber og olivenolie over. Sæt kødfadet i ovnen i 15 min. Kog kartoflerne i saltet vand. Smelt smørret til sovsen, uden at det bruner, og skum urenhederne (proteiner) fra. Pisk æggeblommer med vand, citron og salt over vandbad eller meget svag varme, til de er seje og skummende. Pisk eller stavblend med smørret og server til.
Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen/Foto: Jette M. Vesterager
Prøv også...
Fyldt svinebryst
Frikadeller med kartofler og persillesovs
Svinekotelet med gulerødder i timian
Relaterede artikler