Opskrifter

Hybenkompot

Onsdag, 7. august 2013af Redaktion
En lækker, grov kompot helt uden tilsat sukker

Ingredienser til hybenkompot

1 æble
2 dl rensede hyben
50 g tranebær
50 g tørrede abrikoser i tern
½ dl vand
30 g hakkede valnødder

Fremgangsmåde til hybenkompot

Vask æblet, skær det i tynde både og hak hybenerne. Læg æble, hyben, tranebær og abrikoser lagvis i en gryde og hæld vandet ved. Læg låg på og lad kompotten simre ved lav varme i 20 min. og rør forsigtigt de hakkede valnødder i. Kom kompotten på skoldede glas, luk til og lad dem køle. Servér kompotten på et stykke brød eller rør den i lidt ymer eller yoghurt naturel.

Herlige hyben

Hyben er frugterne fra de vilde roser, og den mest udbredte er hybenrose, Rosa rugosa. Frugten består af blødt, orangerødt frugtkød, der omgiver en masse små, hårede kerner, der skal fjernes ved rensning. Hybenfrugten har et stort indhold af A- og C-vitamin samt kalcium og har siden oldtiden været brugt som lægeplante. Danske hyben er særligt gode, for jo koldere et klima hyben vokser i, desto mere C-vitamin indeholder frugterne. Blomsterbladene med den smukke rosa/lilla farve kan også bruges i køkkenet. De har en let parfumeret smag og duft, som særligt egner sig til desserter og kager. Der vokser masser af hybenroser i Danmark, så det er bare med at komme ud at plukke herlighederne.

Madopskrift: Kristina Marckmann


Find flere opskrifter her...
Hyben-muffins
Hybenmarmelade med lime og vanilje


Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop