D-vitamin

Regn, rusk og mørke. November er over os, og vores lager af D-vitamin fra sommersolens stråler er udtømt. Derfor kan det være en god idé at tage et tilskud af D-vitamin – og spise sunde fedtstoffer.
Af
Af Stine Troense.
Forskellige kilder til D-vitamin

For tre år siden så det sort ud for os danskere. Eller i hvert fald gråt.

I perioden fra 29. november til 11. december fik vi i Danmark blot 72 minutter med sol. Det er under seks minutter med solskin per dag! De 13 dage med gråvejr blev da også den mest solfattige periode i 60 år, ifølge TV 2 Vejret.

Det var nu ikke på grund af den kedelige vejrrekord i 2020, at Fødevarestyrelsen samme år ændrede deres D-vitamin-anbefalinger i vinterperioden til alle fra fire år.

Fødevarestyrelsens nye anbefalinger kom i forlængelse af en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, der viste, at knap hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret.

Vidste 
du, at ...

vi i vinterhalvåret på vores breddegrader ikke danner D-vitamin i huden? Det er dejligt at komme ud i de få, lyse timer nu, men det er først og fremmest sommerens lagrede D-vitamin, du trækker på i øjeblikket – og som du bør supplere med et kosttilskud og f.eks. fede fisk.

D-vitamin er bl.a. med til at sikre den rigtige balance i dit immunsystem og er afgørende for kroppens optagelse og omsætning af kalk. D-vitaminmangel er med andre ord noget rigtig skrammel, fordi den i sidste ende kan føre til osteomalaci (bløde knogler) og osteoporose (“skøre” knogler). Det fortæller Mette Borre, der er klinisk diætist.


– D-vitamin er vigtigt for alle, og særligt for kvinder, der har passeret overgangsalderen, fordi manglen på det kvindelige kønshormon østrogen betyder, at knoglerne ikke genopbygges i samme grad som tidligere, siger Mette Borre.

Hun tilføjer, at alle over 70 år er udsatte, da deres optagelse af D-vitamin er nedsat på grund af alderen. Og at for lidt D-vitamin også kan svække knoglerne.

Om eksperten

Mette Borre er klinisk diætist og ansat på afdelingen Lever-, Mave- og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital. Mette tilbyder også diætetisk vejledning på egen klinik i Aarhus.

Sol og sild

D-vitamin dannes i huden, når du opholder dig i solen.

I vinterperioden er solens stråler dog ikke kraftfulde nok til, at der dannes D-vitamin. Derfor “låner” kroppen af det D-vitaminlager, du opbyggede i sommer, men fra oktober er lageret utilstrækkeligt for selv de største solelskere.

Vidste 
du, at ...

knap hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret? Det viser en undersøgelse fra 2018, som ligger til grund for Fødevarestyrelsens D-vitamin-anbefalinger, ifølge altomkost.dk.

Kosten bidrager også med D-vitamin, men i forhold til solen spiller kosten en mindre rolle. Det betyder dog ikke, at det er lige fedt, hvad du spiser netop nu:

– De vigtigste kostkilder til D-vitamin er fede fisk som makrel, sild, ål, laks og hellefisk samt fedtstoffer som fiskeolie, smør og olier. Der findes også noget D-vitamin i kød, æg, mælk og ost. D-vitamin er 
fedtopløseligt og skal derfor indtages sammen med måltider, der indeholder fedt for at kunne blive optaget i kroppen. Derfor er det ganske praktisk, at vitaminet typisk kommer fra de fede fødevarer, siger Mette Borre og tilføjer, at D-vitamin stort set ikke findes i grøntsager og anden plantemad.

Så meget D-vitamin 
skal du tage …

Anbefalingen til børn over fire år og alle voksne lyder på et tilskud på 5-10 μg (mikrogram) D-vitamin fra oktober til og med april. Andre grupper som babyer, ældre og personer, der ikke bliver udsat for sollys, anbefales et større tilskud. Se mere på foedevarestyrelsen.dk.

Bliv medlem af Familie Journal+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.