Fødselsdag: Familie Journals fantastiske historie

Fredag, 6. januar 2017
Søren Johannesen
Familie Journal blev født i en gammel hestestald på Nørrebro den 7. januar 1877. Det unge ægtepar, Laura og Carl Aller, havde satset alt, hvad de ejede på deres drøm om et ugeblad for hele familien. Det blev en bragende succes. I dag er Familie Journal fortsat Danmarks største ugeblad. I denne uge fejrer vi bladets 140-års fødselsdag.

Det var en kold og grå morgen, den 7. januar 1877, da det allerførste nummer af Familie Journal, som i år har fødselsdag, så dagens lys. Hele natten havde det unge ægtepar Laura og Carl Aller knoklet i det lille trykkeri, som de tre år forinden havde etableret i en gammel hestestald i baggården til Blågårdsgade 32 på Nørrebro i København.

Nu var det nye blad endelig klar. 8 sider fyldte det, og den første, der betaltee de 10 øre, som bladet kostede, var værtshusholdersken madam Svendsen, som boede i forhuset.

Familie Journal blev hurtigt en bragende succes. Folk over hele landet var vilde med det underholdende familieugeblad med de gode historier. To måneder senere meldte selveste kong Christian IX sig som abonnent – han ville gerne have to eksemplarer bragt til Amalienborg hver uge!

FØDSELSDAGSQUIZ: Hvor godt kender du dit Familie Journal?

En enestående succes

I 1880 var oplaget steget til 42.000 eksemplarer, og inden århundredeskiftet var den første store milepæl – 100.000 eksemplarer – for længst passeret.

Familien Aller var blevet så velhavende, at de kunne flytte ind i den statelige ejendom Sophienholm nord for København. Selve virksomheden blev flyttet til Valby.

Laura Aller døde den 9. oktober 1917. Carl den 23. august 1926. Begge var de aktive til det sidste. Parrets død førte dog ikke til ændringer på Familie Journal, som fortsatte med sønnen Valdemar som chefredaktør.

På det tidspunkt var bladet for længst begyndt at udkomme i både Norge og Sverige – og i en årrække fra 1924-1927 endda også i Ungarn – og var med et samlet oplag på over 830.000 eksemplarer en enestående succes i dansk pressehistorie.

Sprængt i luften

Familie Journals historie rummer dog også mørke kapitler. Under besættelsen var det farligt at være bladudgiver, særligt når man som Aller leverede papir til den illegale presse – og sandsynligvis også hjalp med at få trykt nogle af frihedskæmpernes blade.

Det førte til, at tyskerne den 23. januar 1945 sprængte hele Allers trykkeri og papirfabrik i Valby i luften. Alt blev ødelagt, men heldigvis havde man gemt tegningerne til trykmaskinerne i et bombesikkert rum, så man straks kunne gå i gang med at bygge virksomheden op på ny.

I 2009 flyttede Aller Media, som Laura og Carls virksomhed hedder i dag, fra Valby til et helt nyt og topmoderne mediehus på Havneholmen i København. I dag sidder Aller Media på 71 procent af ugebladsmarkedet i Danmark og er den førende udgiver af magasiner og ugeblade i Norden.

Glæden er den samme

Familie Journal er ikke alene landets største ugeblad, det er fortsat en grundsten i virksomheden, som i dag drives af femte generation af familien Aller.

Meget er forandret, siden den kolde januar morgen for 140 år siden, da Laura og Carl efter en hel nats slid ved håndpressen kunne sende det første eksemplar af Familie Journal på gaden. Men glæden ved hver uge at udkomme med Danmarks bedste ugeblad er uforandret!

Stort tillykke med fødselsdagen.

Herunder kan du se nogle af Familie Journals flotte forsider gennem tiderne

Familie Journals forsider gennem tiderne