Rejs på arktisk eventyr til Nordkap i det nordligste Norge

Mandag, 2. januar 2017
af Hanne Høiberg, foto: Hanne Høiberg & Hurtigruten
Rejs til Nordkap: Langt, langt nord for polarcirklen indbyder Nordkap til arktisk eventyr med storslået natur, flokke af rener og fuglefjeld med søpapegøjer og havørne. Journalist Hanne Høiberg fik en oplevelse for livet i det nordligste Norge.
Rejs til Nordkap på arktisk eventyr nord for polarcirklen og oplev storslået natur og vildt dyreliv

Rejs på arktisk eventyr til Nordkap

Jeg kan ikke huske, hvor længe jeg har drømt om at stå ved verdens ende og skue ud over havet lige netop dér, hvor Atlanterhavet og Ishavet mødes. På Europas nordligste punkt.

Men nu står jeg her endelig – på selveste Nordkapklippen, der skyder 307 lodrette meter op af det stålgrå hav. Det giver næsten kuldegysninger.

Midnatssol

Nordkap ligger på øen Magerøya i Vest-finnmark i det nordligste Norge. Mellem 14. maj og 29. juli skinner solen klokken 01 om natten. Her er midnatssol, og fordi solen aldrig bevæger sig under horisonten, er den oppe i over 1800 timer uden at gå ned.

Vi er nord for polarcirklen. Og 2.541 kilometer fra Odense. Noget af en tur, hvis man skal køre i egen bil. Men heldigvis er der mange andre måder at komme herop på.

Mere til varme og mildt vejr? Tag med til de seks øer med evigt forår

Solen skinner døgnet rundt fra maj til august i det nordlige Norge.
Man kan opleve midnatssol i sommermånederne i det nordligste Norge.

Sejl med Hurtigruten

På udflugt fra et krydstogt, på rundrejse med bus eller med kombinationen fly og lejet bil. En fjerde mulighed er at tage med den verdensberømte skibsrute Hurtigruten, som siden slutningen af 1897 har sejlet i fast rutefart langs den norske vestkyst.

Oprindelig som fragt og transport mellem afsidesliggende byer og øer, hvor postgangen normalt tog flere måneder. I dag er flertallet af passagererne turister, men der er stadig fragtgods og lokale med om bord. Både fordi det kan være hurtigere end at tage bilen. Og fordi sejlturen er en oplevelse i sig selv.

Turen byder på umådelige udsigter mod den fascinerende arktiske natur, som vi passerer med magelige 15 knob (cirka 28 kilometer) i timen og store oplevelser på de forskellige udflugter. En af dem er Nordkap en morgen meget tidligt.

Tag med på Den Store Nordkap Rundrejse med NILLES Rejser - læs mere her! eller rejs med krydstogtskib til Nordkap med Kulturrejser Europa - læs mere her!

Vi rejser til verdens ende

Skibet har lagt til i den lille fiskerby Honningsvåg på Magerøya, og vi kører i bus ind over den vindblæste ø, der er Norges eneste med arktisk klima. Det vil sige, at her i de fleste af årets måneder kan være hvidt af sne, så de flokke af rensdyr, vi passerer, må skrabe dybt for at nå ned til noget spiseligt.

Da vi ankommer til Nordkap-plateauet, er stemningen helt speciel. Det er stadig tidligt, og der holder kun et par italienske og franske autocampere på den store parkeringsplads foran besøgscentret. At himmelen tilmed er blændende blå på et sted, der ellers har ry for vejrskift og kraftig tåge, gør bare fornemmelsen mere intens. Nordpolen kom bare an! (og ja, jeg ved godt, at Svalbard ligger imellem).

Nordkapplateauet er en stejl klippeformation, der udgør den nordligste del af øen Magerøya i Nordkap
Nordkapplateauet nærmest skyder 307 lodrette meter op af Barentshavet.

Fuglefjeld forude

En anden udflugt på Magerøya går tværs over øen til det lillebitte fiskerleje Gjesvær. Her tager Ola’s Bird Safari imod. Den ombyggede fiskekutter Lundekongen ligger klar til at fragte os ud til naturreservatet Gjesværstappen, hvor op mod to millioner havfugle yngler hver sommer. Vinden blæser friskt, og jeg er taknemmelig for mit uldne skiundertøj og tykke vinterstøvler.

Da kutteren nærmer sig det stejle fuglefjeld, folder havoverfladen sig ud som et blåt vuggende tæppe broderet med sort-hvide sting af alke og lomvier. På naboøen holder op mod en million søpapegøjer til, mens fire kæmpemæssige havørne svæver oven over alting. Og dér, lidt længere nede langs klippesiden, får de selskab af en imponerende, gylden kongeørn.

Nordkap byder på storslået natur og et spændende dyreliv.
Lunden, der også bliver kaldt en søpapegøje, er en alkeart.

3 veje til Nordkap

• Tag på Den store Nordkap Rundrejse med NILLES. Rundrejsen med bus igennem Sverige, Finland og Norge kombinerer storslået natur med fascinerende historie, kultur og oplevelser. Læs mere om NILLES rundrejse her!

• Stig om bord på det 4-stjernede krydstogtskib Serenade of the Seas i København og sejl til Nordkap på et 12 dage langt specialkrydstogt med Kulturrejser Europa. Læs mere om Kulturrejser Europas krydstogt her!

• På sejltur med Hurtigruten - læs mere her!