Tag på julemarked i Prag

Onsdag, 1. januar 2014
af Judith Betak, foto: Judith Betak & Panthermedia
Julemarked i Prag: De fleste tænker på Tyskland, når det handler om julemarkeder. Men den tjekkiske hovedstad kan bestemt også være med i konkurrencen om de mest stemningsfulde julemarkeder.
Tag på julemarked i Prag og oplev den hyggelige stemning

Der dufter af krydrede kager, stegte pølser og varm vin. Julepynt glitrer i boderne, uldne sutter og varme huer med pelskvaster. Juleengle og julestemning.

Prags mest kendte julemarked er det på Staroměstské náměstí, rådhuspladsen i den gamle by, Staré Město. Hele bydelen er på UNESOs Verdensarvliste, og markedet er flere gange valgt som et af de smukkeste i Europa.

Et væld af julemarkeder i Prag

Omgivelserne med de statelige gamle bygninger og det verdensberømte astronomiske ur er da også formidable. Det er antallet af turister imidlertid også. Bliver det for meget, er der heldigvis et mylder af andre julemarkeder i den tjekkiske hovedstad, som er knap så overvældende besøgt, at vælge imellem.

Sidste år havde man for eksempel for første gang julemarked inde i Pragborgen, som troner højt over byen på modsatte side af Donau-floden. Det blev en stor succes som gentages i år.

Julemarkedet på Prags rådhusplads med de to karakteristiske tårne på den gotiske Týn-kirke.
Julemarkedet på Prags rådhusplads med de to karakteristiske tårne på den gotiske Týn-kirke, hvor den danske astronom Thyco Brahe i øvrigt er begravet

Pas på med røde bukser!

For at komme ind i borgen er der imidlertid indført omfattende sikkerhedstjek. Prags beboere fortæller, at sikkerhedstjekket blev indført, fordi præsident Miloš Zeman blev så rasende, da et par aktivister i protest mod hans efter manges mening for tætte forbindelse til Rusland havde skiftet det tjekkiske flag over borgen ud med et par røde bukser.

Men uanset hvad er der lange køer ved hovedindgangen, der hvor sporvogn 22 nede fra bydelene omkring floden har stoppested. Tag i stedet trappen op, den ender ved en sideindgang, hvor der næsten aldrig er nævneværdig kø.

Som noget nyt er det i år vedtaget, at de tjekkiske forretninger skal holde lukket i juledagene. Men det gælder ikke restauranterne. For rigtig mange tjekker har også tradition for at spise ude juleaften og i helligdagene efter.

Læs også: Eventyrlig jul i Disneyland Paris