Et kig bag de musikalske kulisser

Mandag, 1. oktober 2018
af Johan Isbrand, Foto: Carina Krüger
Familie Journal har været med på en optagedag til de aktuelle udgaver af dk4-showet "Syng med & tip et hit", og der ligger langt mere forarbejde bag, end man tror. I galleriet øverst i artiklen kan du se billeder fra prøverne.

Allerede klokken 12 er arbejdsgangene på dagens første show stort set lagt fast. Vi befinder os i kunstnergarderoben i Ishøj Kultur Café. Der er kaffe, kage og chokolade på bordet, hvor tv-holdet fra dk4 sammen med tv-vært og konferencier Karin Strand-Holm gennemgår de to udsendelser i programrækken ”Syng med & tip et hit”, der skal i kassen i aften.

Det fyger gennem luften med sætninger som ”Brian står i kongesiden, og Henrik står i damesiden”. Og da alle positioner og kameragange er på plads, holder Karin og tv-folkene en lille pause, inden de går i krig med planlægningen af næste show.

De første af dagens optrædende er begyndt at indfinde sig, og eftermiddagen byder på lydprøver for samtlige kunstnere og generalprøve begge tv-shows, inden publikum bliver lukket ind, og det hele pludselig er alvor. Men nu og her har Karin tid til at snakke et par ord med Familie Journals udsendte:

Læs første del af Jørgen de Mylius' portræt af Klaus & Servants her.

– Mange tænker nok ikke over, hvor meget arbejde og forberedelse, der ligger forud for sådan en programserie. I denne omgang laver vi seks shows i løbet af tre dage. Det er nummer 17 til 22 i den foreløbige, samlede række af programmer.

Dansktop og revy

– Vi starter altid med at beslutte, hvor showene skal foregå, og lave en aftale med det pågældende sted. Dernæst finder vi ud af, hvilke kunstnere, der skal med. De fleste henter vi fra dansktopverdenen, men vi byder også på andet fra den folkelige og melodiøse skuffe. Og vi sørger for at blande etablerede, erfarne navne med nye talenter. Desuden er vi begyndt at have et humoristisk indslag leveret af en eller to revyskuespillere med i hvert program.

Se, hvordan det spændte af, da Familie Journals dansktopjournalist mødte Klaus og Karin Strand-Holm.

– Næste spørgsmål er, hvilke sange, kunstnerne skal synge. Her er vi selvfølgelig overvejende ude i kendte hits, som publikum kender og kan synge med på. Der skal også laves en rækkefølge på indslagene, og sangene skal arrangeres og sendes ud til samtlige musikere. Og vi laver øvedage med musikerne og hver enkelt solist. Det bliver til mange dage, når vi opererer med seks shows og 24 forskellige kunstnere, fastslår Karin.

Cadeau til Dansktop Prisen

Husorkestret er som bekendt altid Klaus & Servants med Karins livsledsager, Klaus Strand-Holm, i spidsen. Og de har naturligvis en gigantisk erfaring og rutine, de kan trække på, i kraft af årtiers omfarende tilværelse på de danske landeveje.

Tag med Fede Finn & Funny Boyz på kræmmermarked.

– Klaus står for manuskriptet til showene. Det vil sige, at han finder på, hvad der skal siges, og hvordan hver enkelt kunstner skal præsenteres. Vi sørger altid for at nævne Dansktop Prisen i Boxen i Herning i løbet af hver eneste udsendelse. Familie Journal er jo et af de medier, der gør mest for den folkelige musik, og den indsats vil vi gerne gengælde og følge op på. Jeg er så den, der udtænker det rent fysiske og praktiske omkring hvert show. Det er de ting, vi gennemgår i detaljer med tv-folkene nu.

– Der skal også øves replikker og vælges kostumer. Og så kommer de store, travle dage, der munder ud i, at det hele bliver filmet med publikum på.

Lyd og klipning

– Men dermed er det hele ikke overstået. For udsendelserne skal klippes og lyden pudses af. Lyden mikser vi hjemme hos Klaus og mig i Præstø. Og redigeringen af optagelserne forgår i dk4’s studier i København, fortæller Karin.

Se Familie Journals Johan Isbrand udfolde sig med Mig og Min Mentor-vinder Tine Schlichting her.

I aften mandag klokken 21 sendes den første af de seks nye udsendelser. De medvirkende er Torben Lendager, Sten Lindegaard, Heine Mindstrup og Stine Bruun samt tryllekunstneren Sunny Cagara.

I ovenstående galleri kan du se billeder fra prøverne til nogle af de senere shows i den aktuelle sæson.

Sidste år var vi på cruise med Klaus & Servants og Karin Strand-Holm. Læs med.