Fede Finn: Det nye album bliver det sidste som cd

Torsdag, 2. april 2020
af Johan Isbrand, Foto: Kaspar Wenstrup
"Aufwienerschnitzel" hedder det 16. album med Fede Finn & Funny Boyz, der stadig har Lennart Johannessen – alias Fede Finn – og Judy Glosted som sine to frontfigurer. Albummet udkommer i kølvandet på den trinde orkesterleders 70-års fødselsdag og rummer dugfrisk sangskrivning fra blandt andre Lennart selv, Ib Grønbech, Kim Schwartz og Dennis Dehnhardt.
Det nye album bliver det sidste som cd, erklærer Lennart Johannessen alias Fede Finn.

Fortæl om det nye album!

– Hvis man synes, der ligger en antydning af et farvel i titlen, er det rigtigt i den forstand, at albummet bliver det sidste, der udkommer som cd. Selv om der stadig er gang i cd-salget på spillestederne, kan vi efterhånden ikke sælge eksemplarer nok. Vendingen "Aufwienerschnitzel" stammer fra Lars Bredo Rasmussen, der i sin tid drev Restaurant Isefjord, hvor jeg har spillet mange gange. Han sagde det altid, når der skulle lukkes og slukkes. Ud over en masse nye sange har vi også taget en lidt ældre sag – "Du bist mein Hansiboy" – med på albummet. Judy elsker at synge den sang, så vi har taget musikken fra den oprindelige indspilning og ladet hende indsynge sin egen udgave af den.

Hvad er der sket i dit liv siden sidst?

– Lene og jeg er flyttet fra Regstrup til en lejlighed midt i Holbæk. Når man kommer op i årene, har man ikke længere brug for så meget plads. Så nu bor jeg lige over for min gamle arbejdsplads, Holbæk Amts Venstreblad, og bliver dermed dagligt mindet om dengang i 2005, hvor avisen var arrangør af "Fest ved Fjorden", som DR koblede sig på og transmitterede. Det var det tv-program, der afstedkom gennembruddet for Fede Finn & Funny Boyz. For da vi havde optrådt med "Kærligheden brænder", ville alle have fat i pladen, og i begyndelsen kunne de kun få den ved at sende os 35 kroner i frimærker. Pludselig lå vi inde med frimærker for mange tusind kroner. Og de tre minutter på skærmen gjorde, at jeg kunne gå op på avisen og sige mit job op.

Læs om vores alle sammens "Hansiboy" fra Kitzbühel, Østrig, her.

Hvad er det bedste ved dit job?

– Friheden til selv at bestemme over min tid. Jeg har en stor kærlighed til det frie liv, og glæden ved musikken har jeg altid haft. Hele livsstilen er lige mig. At komme omkring, bo på hotel, spise noget god mad, lave skæg og ballade, få en masse herlige grin med musikerne og møde gode kolleger fra andre bands.

Mød Fede Finns sangerinde, den tidligere sprechstallmeister Judy Glosted, her.

Og det værste?

– Når der skal skiftes hold og findes nye musikere. Det er fint, når alt er faldet på plads, men processen er hård. Det værste var i 2016, hvor jeg skulle samle folk til et helt nyt band samtidig med, at jeg gennemgik tre øjenoperationer. Det var en barsk tid.

Dyrker du sport og motion?

– Alt for lidt. Jeg har tidligere gået og cyklet meget, men mit synshandicap har begrænset aktiviteterne meget. At cykle er af gode grunde umuligt. Og at gå en tur op i byen er frustrerende, fordi folk konstant hilser på mig, og jeg kan ikke se, hvem de er. Men jeg får god motion på scenen. Der er en grund til, at jeg kaldte vores live-cd fra 2009 for "De fede må svede".

Din bedste barndomsoplevelse?

– Jeg var 14 år, da jeg i 1964 begyndte at spille med nogle skolekammerater i mit første band, Capstones. Det var en forrygende, skelsættende tid med Elvis, Beatles og den tidlige pigtrådsmusik. Og det var tiden, hvor vi gjorde vores første erfaringer med det modsatte køn. Retningen for mit liv blev stukket ud i de år.

Hvilken sang mon er Fede Finn-sangerinden Judy Glosteds favorit? Find ud af det her.