James Rasmussen har rundet de 80 og spreder fortsat glæde

Torsdag, 21. september 2017
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Four Jacks leverede stribevis af hits, der mere end 50 år senere stadig er evergreens. James Rasmussen fra gruppen fyldte for nylig 80 år, men hitter stadig på Dansktoppen og er i fuld fart som solist.
80-årige James Rasmussen spreder fortsat glæde

Tænk at fylde 80 år og fejre sin runde fødselsdag, mens ens seneste udgivelse ligger på Dansktoppens førsteplads. At have været en af Danmarks første rockstjerner. Og at have været en fjerdedel af en folkekær kvartet med utallige hits, som mere end 50 år senere er evergreens med et stort, trofast publikum.

Alt det ovennævnte kan James Rasmussen bryste sig af efter et liv som både solist og medlem af grupperne James and his Jamesmen og ikke mindst Four Jacks med John Mogensen, Bent Werther og Poul Rudi. Men hans liv har nu også budt på nedture.

Den første, da han var bare 12 år gammel, og hans mor blev slået ihjel af hans stedfar. Herefter tog hans moster og onkel i Brønshøj sig af ham.

– Brønshøj var heldigvis et dejligt sted at vokse op, og musikken blev min redning. Som 14-årig kom jeg i lære som smed, men jeg kom aldrig til at røre en hammer, efter at jeg blev udlært. Jeg havde nemlig fået en guitar og dannede en gruppe, der siden kom til at hedde James and his Jamesmen og blev fast husorkester i Brønshøj-Husum Ungdomshus. I starten spillede vi dansemusik, men så kom Bill Haley og senere Elvis frem, og rock blev det eneste, der duede, husker han.

Fire folkehelte

Især årene med Four Jacks er umulige at komme uden om i en artikel om James. Han blev medlem af gruppen i efteråret 1958.

Se, hvordan det spændte af, da Pernille Højmark mødte Familie Journals journalist.

– James and his Jamesmen havde blandt andet succes i de svenske folkeparker. Men en aften, da vi skulle optræde sammen med Four Jacks i Odd Fellow Palæet, kom Poul Rudi over og fortalte, at Otto Brandenburg var ved at forlade Four Jacks og tage hul på en solokarriere. Han tilbød mig at blive Ottos afløser. Men det var John Mogensen, der havde det afgørende ord i gruppen. Og først efter 14 dage overgav han sig og sagde de befriende ord: ”Okay, James, nu er du en Jack!” Jeg fik senere at vide, at de havde haft 10-12 andre gutter på prøve. Ingen havde fundet nåde for Johns skarpe ører.

Four Jacks var folkeeje, hvis nogen var det.

– Hvor vi end kom hen, var der sort af mennesker, og når vi optrådte i de fyldte forsamlingshuse, stod børnene udenfor og trykkede næserne flade mod vinduerne for at få et glimt af os. Desuden var det jo i pionértiden, hvor der blev solgt grammofonplader i den helt store stil. Vi udgav singler i en lind strøm, og det blev til en perlerække af hits: ”Mandalay”, ”Kom til Alaska”, ”Personality” og mange flere.

Karriere i USA

Vokalgruppen eksisterede fra 1956 til 1964, og de sidste fem år var James med. 107 produktioner blev det til, og også fra revyerne var der bud efter de fire herrer med de gyldne stemmer.

Oplev Familie Journals Johan Isbrand synge og snakke med Danmarks John

– Men alle gode ting har en ende. Vi gik hver til sit, og for en tid fortsatte jeg sammen med Poul Rudi og Erik Aae Jensen under navnet Three Jacks. Vi blev hyret af firmaet Levende Reklame til at optræde ved modeshows rundt om i provinsen. Hvor der er modeshows, er der også modeller. Og sådan gik det til, at jeg mødte Aino Korna, der året forinden var blevet kåret til Miss Danmark. Vi blev kærester, og hun ville gerne prøve lykken i Hollywood, så vi tog afsted i oktober 1965. Forholdet varede ikke ved, men mit USA-eventyr som sanger, musiker og producer under navnet James Flemming kom til at vare 14 år.

I 1979 vendte James atter næsen mod sit fødeland. Helt præcist hans barndomsland, Brønshøj, hvor han fortsat bor.

– Jeg havde ikke flere penge. Dem, jeg havde tjent, havde jeg investeret i musikken. Desuden var jeg ude, hvor jeg ikke kunne bunde, når det gjaldt alkohol. Og ikke kun de våde varer, men alskens stoffer fra marihuana til syre, speed og kokain røg indenbords, husker James, som således faretruende nærmede sig den skæbne, som hans tidligere Four Jacks-kumpaner John Mogensen og Bent Werther havde lidt: en alt for tidlig død som følge af usund livsførelse.

Læs om det nordjyske fænomen Kejser Larsen Band her.

– Hjemvendt til Danmark mødte jeg Gitte, der var sygeplejerske. Vi forelskede os, blev gift og fik sønnen Sonny, og at blive far gjorde noget ved mig. Min søn skulle under ingen omstændigheder vokse op og betragte mig som en taber. Så jeg tog en beslutning og lagde mit misbrug på hylden fra den ene dag til den anden. Sonny er 31 år i dag og har både kone, job og hus. Jeg mistede desværre Gitte, som døde af kræft i 1996, men to år senere kom der ny glæde ind i mit liv i form af min nuværende hustru, Jannie.

Four Jacks for altid

Four Jacks spøger stadig i James’ karriere. Ørehængerne fra dengang udgør nemlig grundstammen i showet, når James Rasmussen Trio underholder.

– Ud over mig selv består gruppen af Klaus Menzer og Søren Engel. Og Sørens og mit samarbejde har faktisk 25-årsjubilæum i år. Oven i alle de gamle sange er det også anekdoter fra de gode, gamle dage, folk vil høre. Særligt er de interesseret i historierne om John Mogensen. Men at det hele ikke er ren nostalgi, og at jeg den dag i dag kan gøre mig som solist med helt nye sange som mit nyeste dansktophit ”Du er den”, er jeg selvsagt dybt taknemlig over, siger James Rasmussen.

Se en sjov video, hvor Safari-Bands Mads og Lena synger med Familie Journals journalist.