Julemærkehjemmet gjorde Liv godt

Mandag, 12. februar 2018
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Maud Kofod fra Maud & Mænd har skrevet en af sine helt nye sange med stærkt personlig inspiration fra sin datter Livs historie. Liv havde ringe selvværd og havde det skidt i skolen, men en tur på julemærkehjem ændrede på tingene.
Maud Kofod skrev sangen "Livsfarligt" med inspiration fra datteren Liv

Forstanderen for Julemærkehjemmet Skælskør, Christine Conradsen, kneb en tåre, da hun i efteråret hørte Maud Kofods hjemmeskrevne sang ”Livsfarligt” første gang. Sangen beskriver på rørende vis nogle følelser, mange unge har med at blive voksen og finde ud af, hvem man er. Og Maud har da også skrevet den med direkte inspiration fra sin datter Liv, som fylder 14 år til marts, og som i 2016 havde god gavn af et ophold på netop Julemærkehjemmet Skælskør.

Maud er sangerinde i bandet Maud & Mænd, der sidste år var nomineret i kategorien Årets Dansktop Band ved Dansktop Prisen. Bandet har for nylig udgivet to dugfriske sange på nettet, nemlig ud over den alvorsfulde ballade ”Livsfarligt” også den festlige og tempofyldte ”Så kom og ta’ mig”, der for nylig strøg direkte til Dansktoppens førsteplads. Og vi har været en tur forbi Fårevejle i Nordvestsjælland, hvor Maud bor med sin familie, der også tæller ægtemanden Jacob samt Livs 16-årige storesøster, Natascha, for at høre den historie, der ligger til grund for sangen.

Vi skal et par år tilbage i tiden. Helt præcist til december 2015, hvor Liv så dokumentarprogrammet ”Julemærkehjemmet – kampen for en god barndom” på TV 2.

– Det var egentlig mine forældre, der pressede mig til at se den. Den gjorde noget ved mig, og resultatet blev, at jeg begyndte på Skælskør midt i maj, fortæller Liv.

Dansktop bragte Henning og Alice sammen. Læs deres historie her.

– Jeg havde meget lidt selvværd og selvtillid i den periode. Især på grund af min vægt, som jeg ikke kunne styre, men også på grund af problemer i skolen. Mine lærere i dansk og matematik havde begge valgt at finde andre job, og det gjorde, at miljøet og stemningen ændrede sig meget. Hver dag når jeg skulle i skole, fik jeg det dårligt og havde ondt i maven, husker hun.

Succesoplevelser

Også for Maud var det af gode grunde en hård tid:

– Det er svært at se på, at ens datter ikke har det godt. Både Liv og jeg er meget følsomme, og når hun er trist, reagerer jeg ved at blive lige så ked af det. I den situation er det vigtigt, at man som mor er den klippe, ens børn kan støtte sig til. Men hvis begge parter har det skidt, forstærker det kun problemerne, fastslår hun.

Læs om den nye cd fra Kandis her.

– Når det blandt andet handler om vægtproblemer, føler man naturligvis et stort ansvar for, hvilke madvarer man har i køleskabet og i hjemmet. Og et dilemma, der ikke har gjort sagen lettere, er, at Liv både er rigtig glad for at bage og dygtig til det. Men nu har vi fået en god balance i tingene i og med, at vi har lavet en regel om, at hun kan bage en gang om måneden, fortæller Maud.

Det lykkedes da også Liv at tabe hele 10,1 kilo under sit 10 uger lange ophold på hjemmet.

– Det gav masser af succesoplevelser at skulle på vægten før og efter hver hjemmeweekend. Tre af weekenderne skulle vi i øvrigt blive på skolen, og her fik vi blandt andet lov til at købe 100 gram slik inde i byen, så det hele ikke gik op i skrappe regler. Dem var der ellers nok af. For eksempel havde vi ikke vores mobiltelefoner i løbet af dagen, men fik lov til at bruge dem i en halv time hver aften, siger Liv.

Her kan du læse en artikel om andre børn på julemærkehjem.

Maud tager over:

– Når instrukserne kommer fra nogle andre end mor og far, tager børn tingene til sig på en anden måde. Det har ikke bare gjort noget godt for Liv, men også for os som familie, fordi vi simpelthen har fået mere fokus på, hvordan vi bedst trives.

Ikke så farligt endda

Liv oplever selv, at opholdet på julemærkehjemmet har gjort hende mere moden og betydet meget for hendes udvikling. Og da hun efterfølgende skulle til at begynde i 6. klasse, skiftede hun i øvrigt ved samme lejlighed skole, så hendes manglende trivsel én gang for alle kunne blive visket væk og forsvinde samme vej som vægtproblemerne.

ElsborgMaribo lavede på et tidspunkt støttesang for Julemærkefonden. Læs om duoen her.

– Jeg har fået flere gode fritidsinteresser ud over fodbolden. Blandt andet fisker jeg med min far. Og det gode miljø på hjemmet, hvor der er fælles regler for børnene, og alle bliver behandlet ens, har styrket mig. I dag bekymrer jeg mig ikke så meget over, hvad andre tænker om mig. Jeg er blevet glad for mig selv, som jeg er, og det er det vigtigste, siger Liv.

Maud selv siger om sangen:

– Det med det ”livsfarlige” kan måske lyde lidt voldsomt. Men hvis man har sig selv med, kender sig selv og er modig nok til at brænde broer og sætte sig selv fri, er det jo ikke så farligt endda. Højst på den gode måde. Det gælder om at tage ansvar for sit liv i tide. Og det er kun en selv, der kan.

Herunder kan du se en video, hvor Maud og to af hendes musikere synger, spiller og danser med Familie Journals journalist til sangen "Kom og ta' mig".