Keld Heicks bedste juleminde er hvidt

Søndag, 3. december 2017
af Johan Isbrand, Foto: Birger Storm
Når Keld Heick skal udpege sit livs bedste jul, bliver det en af de sjældne hvide af slagsen. Sangeren og hans familie står foran en ny omvæltning i deres tilværelse, idet de efter mange år i Sverige vender permanent hjem til Danmark i 2018, hvor Keld & Hilda i øvrigt skal optræde til Dansktop Prisen 2018.
Keld Heicks bedste juleminde er hvidt

Dit bedste juleminde?

– Siden jeg var en lille knægt, har julen stået som noget ganske særligt for mig. En tid, man ser frem til, længe før den holder sit endelige indtog. Det er, som om julens sange allerede fra slutningen af november lægger op til dette helt specielle øjeblik på året, hvor familien samles og giver sig tid til at fortælle, lytte og lægge alle stridigheder og problemer bag sig. Når man taler om, at hygge er noget specielt dansk og et begreb, som ikke findes andre steder i verden, kan jeg ikke lade være med at tænke, at netop julen må være et godt eksempel. De levende lys, den søde forventning, duften af mad og kager og den sorgløse og varme stemning. Jamen, kan man forestille sig noget mere hyggeligt?

– Når man har nået min alder, har man selvfølgelig oplevet masser af julehøjtider, og så kan det være svært at skelne dem klart fra hinanden – især dem fra barndommen. Hvilken jul husker man som den allerbedste? Får jeg stillet det spørgsmål, er der alligevel altid én bestemt jul, der træder frem i min hukommelse. Vores datter Annette har vel været 5-6 år gammel, og Hilda og jeg havde allerede, da hun blev født, besluttet, at så længe hun var barn, skulle juleaften fejres hjemme i vores hus i Skovlunde.

– Alt var gjort klar, og den nærmeste familie med bedsteforældrene i spidsen hyggede sig med bordets glæder. Træet var pyntet efter alle kunstens regler, og der blev danset og sunget. Annette havde ønsket sig en kælk, og det var jo en stor pakke, så ”Julemanden” havde – meget praktisk – stillet den ude foran døren. Da alle gaver var pakket ud, bankede det på. Annette åbnede døren – og dér stod den store pakke!

Kandis optræder også til Dansktop Prisen 2018. Læs om Johnny Hansens jul her.

– Nu manglede vi bare sneen. Ved halv-tolv-tiden brød familien op efter en hyggelig aften, og nu skulle der vaskes op. Hilda og jeg gik i køkkenet, mens Annette sad i stuen og legede med sine gaver. Så skete det store under: Det begyndte at sne. Først ganske lidt, men efterhånden kraftigere. Da vi var færdige med oprydningen, havde sneen lagt sig i et tykt lag på jorden. Og så sagde en lysvågen Annette pludselig: ”Skal vi ikke gå ud og prøve den nye kælk?”

– Klokken havde for længst passeret midnat, da vi trak i overtøjet og gik ud i den stille, hvide nat, hvor alle lys i de omkringliggende huse var slukket. Annette sad på kælken, og Hilda og jeg var rensdyrene, der trak hende rundt på alle de små veje til hendes store fryd. Efter en lille times tid kom kælken igen i hus, og familien kunne gå til ro efter en helt usædvanlig, dejlig aften.

Læs også: Lise Haaviks dejligste jul blev til en sang.

Julen er ønskernes tid. Hvad er dit største juleønske?

– At vores familie må finde lykken i de nye omgivelser, vi flytter til. Vi glæder os til at komme tilbage til Danmark, og det sker for Hildas og mit vedkommende i foråret. Vores lille nabofamilie vender også tilbage. Formentlig lidt senere på året. Og jeg ønsker og håber, at vores to børnebørn, Eliot og Storm, vil falde godt til i Danmark, hvor de endnu aldrig har boet. Eliot har heldigvis allerede nogle dejlige kammerater fra sin tid i Tivoligarden, og jeg ønsker for Storm, at han også hurtigt må finde flere gode, danske venner lige som dem, han har i Sverige. Det er så vigtigt.

Pernille Højmark sprang i 2017 ud som solist. Vores reporter mødte hende, og det var ikke kedeligt.

2018 er året for Dansktoppens 50 års jubilæum. Hvilke tanker sætter 50-året i gang for dig?

– Jeg har svært ved at fatte, at der til næste år er gået 50 år, siden Dansktoppen begyndte. Jeg husker stadig, da jeg sad og lyttede til Jørn Hjortings første Dansktop-udsendelse, som gik i luften søndag formiddag den 1. sept. 1968. Jeg blev så lykkelig og overrasket, da det gik op for mig, at jeg var gået direkte ind på en førsteplads. Pladeselskabet EMI havde udsendt ”Vi ska’ gå hånd i hånd” som en soloplade med mig. Jeg havde skrevet teksten og sang den med Ole Høyers orkester og kor. Den havde allerede ligget i toppen af salgslisten i nogen tid og havde efterhånden – troede jeg – udspillet sin rolle. Men lytterne ville det anderledes, og jeg var umådeligt stolt og glad over at blive nummer 1 på den første Dansktop nogensinde. Måske gjorde det også noget, at Hilda og jeg var blevet gift en uge før. For det var jo netop kærlighed og bryllup, som blev hyldet i sangen. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange vi har sunget sangen igennem årene, men jeg ved, at den har betydet rigtig meget for mange mennesker og stadig gør det.

– Det blev til adskillige hits på Dansktoppen i de følgende år – både som solist og som sangskriver for mange af mine gode kolleger. De sange, der ud over ”Vi ska’ gå hånd i hånd” kom til at betyde mest for mig på det personlige plan, var den langtidsholdbare ”Li’som du”, som jeg skrev om vores Annette, der allerede 3 år gammel lignede sin mor helt utrolig meget, og ”Do You Speak English?”, der blev Hildas og min debutplade sammen og banede vejen for den duo, der nu har eksisteret i bedste velgående i mere end 40 år.

Kom i julestemning med Mette Elsborg fra ElsborgMaribo her.

Du kan opleve Keld Heick og mange flere til Dansktop Prisen 2018 i Jyske Bank Boxen Herning d. 14. april. Køb dine billetter her: