Kim Harring nyder at have mindre travlt til jul

Mandag, 11. december 2017
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Familiehygge og jul hører sammen. Og når man som Kim Harring fra dansktopbandet Kim & Hallo og kæresten Malene Nyman har en juleglad søn på 2½ år, er man ekstra glad for, at højtiden byder på knap så mange juleballer som tidligere.
Kim Harring nyder at have mindre travlt til jul

Oliver på 2½ år kaster sig med stor fornøjelse over klejnerne og æbleskiverne. Og de søde sager er ikke det eneste ved den forestående højtid, der optager ham. Faktisk har han siden begyndelsen af oktober begejstret talt om nisser, gaver og juleønsker. Og forældrene Kim Harring, 49, og Malene Nyman, 33, har jævnligt måttet svare ham på, hvornår det egentlig er juleaften.

– Sådan er det jo i dag, hvor børnene har iPads. De undgår ikke at finde ud af det, når der er spændende ting under opsejling. Men fordi han i år har så godt fat i, hvad det handler om med julen, er det hele også pludselig ekstra sjovt for os andre, siger Malene.

Kim, der fra sit tidligere ægteskab har de to store børn Caroline og Frederik på 20 og 17, nikker:

– Jeg har stor glæde af at være startet forfra med små børn på et tidspunkt, hvor jeg er mere bevidst om, hvor jeg står i livet. Jeg lægger mærke til små detaljer i Olivers udvikling på en anden måde, end jeg før har gjort.

ElsborgMaribo forsøder julen med deres musikalske julekalender, dobbelt-jule-albummet "Jul igen". Læs om Mette Elsborgs jul her.

Forsangeren og bassisten fra dansktopbandet Kim & Hallo og hans kæreste gennem fem år bliver selv værter for juleaftens festivitas i år i deres hjem i Højslev tæt på Skive.

– Ud over os bliver vi min bror, Jan, og hans kone, Mona, plus min mor og hendes kæreste. Frederik og Caroline holder jul hos deres mor i år, fortæller sangeren.

– Vi skal selvfølgelig have en traditionel julemiddag, men med tarteletter til forret. Det er en tradition, jeg har med hjemmefra, og som er mit nye input til juletraditionerne her hos Kim, siger Malene.

Klaus & Servants optræder til Dansktop Prisen 2018. Læs Jørgen de Mylius' beretning om orkestret her.

Skræmmende julemand

– Traditionen med at klæde sig ud som julemand og tale med dyb stemme har vi aldrig dyrket så meget i vores familie. Mine store børn har indimellem givet den som julemand, men nu og her har jeg det nok mest sådan med den praksis, at jeg ikke helt kan se formålet med at narre børnene. En enkelt gang i mit liv har jeg spillet julemand hos en familie i vores omgangskreds. Og jeg havde så sandelig gjort noget ud af forklædningen og blandt andet farvet mine øjenbryn hvide. Det virkede. Og i en sådan grad, at jeg aldrig nogensinde vil gentage succesen. Jeg skræmte simpelthen ungerne fra vid og sans, husker Kim Harring med et smil på læben.

Dansktopmusikeren har en klar favorit blandt juletidens lækkerier:

– Jeg er vild med risalamande og kunne i princippet spise den året rundt. Men jeg har også en indrømmelse i den forbindelse: Jeg kan bedst lide min mors udgave, som jeg er vokset op med. Hun putter mandelessens i, og det gør hele forskellen. Over for Malene var det lidt svært at få over mine læber, at hendes evner på det felt ikke helt nåede op på siden af min mors. Men heldigvis går hun ikke ret meget op i desserter, fortæller Kim.

– Som jeg mindes min barndom, var det jul på en helt anden måde end i dag. Der var sne. Og endda i så store mængder, at man kunne grave tunneller og lave huler i den. Men måske er det bare, fordi jeg selv ikke var ret høj dengang, at jeg husker det sådan.

Lotte Riisholt er blandt kunstnerne til Dansktop Prisen 2018. Læs det lille juleinterview med Lotte her.

Disney og Gammelby

– Jeg husker den næsten uudholdelige ventetid juleaftensdag, hvor vi forsøgte at fordrive tiden med børne-tv, som der af samme grund var ekstra meget af den dag. Med ikoner som Povl Kjøller, Maria Stenz og Lasse Lunderskov, der sang, spillede, klippede og klistrede. Og så selvfølgelig ”Disneys Juleshow”, som altid vil have en særlig status i hjerterne hos os, der var børn i de år, hvor kulturtilbuddene til børn ikke just hang på træerne.

– Af de tv-julekalendere, der har været sendt gennem årene, er ”Jul i Gammelby” med Ove Sprogøe og Karen Lykkehus som nisser min favorit. Det er sjovt nok også Malenes. En mand i min alder kan med andre ord trygt få sig en ung kæreste, hvis bare han sikrer sig, at hendes smag er gammeldags nok. Malene og jeg deler også en hang til gamle, danske folkekomedier.

Johnny Hansen havde i efteråret en afstikker fra superstjernerne i Kandis. Læs mere her.

For musikere som Kim var december måneds kalender førhen altid ekstra fyldt med musikjobs i december på grund af de mange juleballer rundt om i landet. Dem er der ikke mange tilbage af.

– Jeg tror, det hænger sammen med, at flere og flere bliver skilt, og mange efterhånden har store, sammenbragte familier. Og når man skal nå at mødes og jule med både flere hold forældre og bedsteforældre, pap- og halvsøskende, kan det hurtigt blive til mange julefrokoster og gløggarrangementer. Så orker folk ikke at tage i byen for at feste. Mennesker ændrer vaner, og det er helt fint med mig. For hvis der er en tid på året, hvor man rigtig gerne vil have fri og nyde samværet i familien, er det da i juledagene, fastslår Kim Harring.

I videoen herunder kan du se og høre Kim levere afslappet, musikalsk julehygge med ild i pejsen og et godt, gammelt Kim & Hallo-hit i selskab med Familie Journals journalist Johan Isbrand.