Min egen favorit: Lene og de vise ord fra Tonny

Torsdag, 7. februar 2019
af Johan Isbrand, Foto: Torkel Dyrting
Lene Holmes yndlingssang blev oprindelig skrevet og indspillet af manden, der søsatte hendes egen karriere, nemlig den nu afdøde, nordjyske countrykonge Tonny Aabo. I dag er sangen en del af hendes eget repertoire. I det hele taget holder Lene af sange, der inspirerer til, hvordan man får noget ud af livet.
Lene Holmes yndlingssang er skrevet og oprindelig indsunget af hendes læremester, Tonny Aabo

Når man spørger 50-årige Lene Holme om hendes favoritsang inden for dansktop, skal hun lige vende sine tanker et par gange i hovedet:

– Det er lidt svært at vælge, for der er så mange gode. Men der er alligevel én, som jeg har lyst til at fremhæve frem for andre, svarer sangfuglen og uddyber:

– Det er en sang, der varmer mig hver gang, jeg hører den. Titlen er ”En tur i det blå”. Den er fra 1996 og skrevet og sunget af Tonny Aabo, som vi desværre mistede den 8. maj sidste år.

– Jeg har holdt meget af sangen lige siden, jeg hørte den første gang. Den handler om at geare lidt ned, når livet bliver en tand for stresset. Lægge sig ned, nyde alt det,, der ligger lige for og kort sagt slippe sine drømme fri, forklarer Lene.

– Men ud over, at jeg synes, sangen er skøn i sig selv, er der også en anden grund til, at jeg vælger et nummer af Tonny Aabo. Tonny var nemlig kort sagt en person, der betød meget for mig.

Læs om Hilda Heicks yndlingssang her.

– Han var manden, der fik mig i gang med at optræde offentligt og indspille cd’er. Og han var gennem de 19 år, hvor jeg fik lov til at kende ham, til hver en tid klar til en snak over en god kop kaffe. Naturligvis mest om musik og om musikbranchen generelt, men når det var Tonny, man havde med at gøre, var der altid et godt råd at hente.

Birthes glade budskab

– Tonny døde desværre efter flere års sygdom sidste år, men de mange skønne sange, han nåede at skrive, lever heldigvis videre. Og hver gang, jeg hører dem, bringer de herlige minder frem hos mig. Blandt københavnere er han nok bedst kendt for at have skrevet landeplagen ”Stegt flæsk med persillesovs”, der i sin tid blev et kæmpehit for Jimi & René. Men jeg er selv så heldig at have indspillet adskillige sange fra hans enorme repertoire, og jeg synger stadig mange af hans ørehængere, når jeg er ude at optræde. ”En tur i det blå” er i øvrigt en af dem.

Kandis-trommeslageren og hans hustru elsker musik og hinanden. Læs med her.

– Hvis jeg må nævne en sang mere, vil jeg vælge en med den vidunderlige Birthe Kjær, som altid har været mit store forbillede. Hun har indsunget et hav af dejlige sange, men særligt ”Livets have” har ramt mig i hjertet.

– Det er en stille, eftertænksom og meget smuk sang, der fortæller om, hvordan du selv er med til at forme dit liv præcis, som du gerne vil have det, og indrette dig på en sådan måde, at du kan være glad og tilfreds med livet det meste af tiden. Går man rundt og er konstant utilfreds med selv de mindste og mest ubetydelige ting, skulle man lytte lidt til denne sangtekst.

– Sagen er jo, at alting i livet skal plejes, for at det kan gro. Dermed vil man ved livets afslutning forhåbentlig kunne læne sig tilbage og være grundlæggende tilfreds med den tilværelse, man har levet. Som Birthe selv synger: ”Det er min have. Jeg er stolt af det, jeg ser.” Det er da et positivt budskab, der kun kan løfte humøret, siger Lene Holme.

Hør et radiointerview med jubilaren og 80 års-fødselaren Dario Campeotto.