Min egen favorit: Lotte Riisholt og violerne

Lørdag, 24. november 2018
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
I serien om dansktopkunstnernes egen favoritsange inden for den folkelige musik tænker Årets Kvindelige Dansktop Solist, Lotte Riisholt, tiden tilbage til radioprogrammet Dankstoppens tidlige år og mindes en sang om tingenes forgængelighed.
Lotte Riisholt har en sang om violer som favoritsang

Hvis der er en kunstner i dette land, der viderefører dansktopgenren i samme glade, sprudlende ånd, som prægede musikken i radioprogrammet Dansktoppens tidlige år, er det Lotte Riisholt, som måske netop derfor vandt prisen som Årets Kvindelige Dansktop Solist ved Dansktop Prisen 2018 i foråret.

Og når man spørger til Lottes egen yndlingssang inden for den folkelige genre, er det netop en melodi fra den tidsperiode, hun vælger:

– Den dansktopmelodi, som dukker op først, når jeg tænker tilbage, er ”De violer, du plukker” med Johnny Reimar. Den hørte jeg første gang hos min nabo, og jeg lærte hurtigt at skråle med på sangen, fortæller hun.

– Jeg var startet med at synge tidligt, men første gang, jeg prøvede at synge i en mikrofon med en levende musiker bag mig, var i Lynge forsamlingshus ved Sorø, hvor vi holdt alle vores familiefester. ”De violer, du plukker” var den første sang, jeg sang sammen med Jan, som spillede til alle vores fester. Og den er for mig et dejligt minde. Dels om de mange efterfølgende fester, hvor jeg altid sang netop den sang, og dels om den gode tid tilbage i 70’erne, hvor dansktopmusikken var i højsædet.

Christoffer Kejser Larsens yndlingssang er en, der kan sætte fut i publikum. Se her hvilken.

Plader for pengene

– Jeg mindes, at vi i min familie hver lørdag spændt ventede på, hvilke sange, der blev spillet på Dansktoppen, og hvilken sang, der var den mest populære i den pågældende uge. Vi kunne dem alle udenad, for de blev spillet i radioen igen og igen. Det var glade sange med morsomme tekster eller med tekster, som man kunne forholde sig til og spejle sig i. Senere blev nogle af teksterne mere samfundskritiske, og det var især Peter Belli og John Mogensen, der stod for dem. Vi sang med på dem alle.

– Da jeg var teenager, sparede jeg sammen og købte dansktopplader for pengene. Det blev til mange med tiden. Også naboerne købte nogle, og så hørte vi dem hos hinanden. Min første selvkøbte plade var med Birgit Lystager. Det var ”Løb, Samson, løb”, som jeg sjovt nok siden kom til at synge på scenen i Boxen. Nemlig til Dansktop Prisen 2018 i april.

Fest er kodeordet, når Katrine Daugaard vælger den sang, som efter hendes mening er den perfekte. Læs med.

– Jeg kunne alle mine plader udenad – også B-siderne på pladerne. Og jeg drømte om, at det en dag var mig, der skulle spilles i radioen. Ja, drømme kan sagtens gå i opfyldelse!

– Jeg fik en grammofon sidste år til min fødselsdag, og jeg går ind imellem lidt i selvsving, når jeg sætter de gamle singler på. Så bliver der skrålet med til den store guldmedalje. Og hvor er det dog skønt, fastslår Lotte Riisholt og runder af med følgende hyldest til sin yndlingsmusik:

– Dansktopmusik er levende. Man bliver glad af den og kan hverken stå eller sidde stille. Og ikke mindst kan vi jo alle sangene udenad. Det kan jeg se på folk i alle aldre på de steder, hvor jeg optræder. Så jeg kan kun sige, som jeg altid gør: Dansktoppen længe leve!

Livet er for dyrebart til trivielle ting, mener dansktopdronningen Birthe Kjær. Læs interviewet med hende her.