Min egen favorit: Vesths yndlingssange kommer vestfra

Mandag, 21. januar 2019
af Johan Isbrand, Foto: Thomas Laursen
Countrymusikken er Peter Vesths største inspiration som sangskriver, og hans favoritter blandt dansktopmelodier er også dem, der netop udspringer af countrystilen. Skal han udpege en enkelt titel, må han over i kassen med gamle Peter Belli-hits oversat fra orignialsproget af Thøger Olesen.
Peter Vesth har en yndlingssang på skinner

72-årige Peter Vesth er blandt de kunstnere, der gennem årene har haft flest sange placeret på Dansktoppen. Men hans iørefaldende kompositioner ville lige så vel kunne puttes i andre kategorier eller forbindes med andre musikalske genrer. Og da han bliver spurgt, hvilken sang, der er hans egen yndlingssang inden for dankstopgenren, føler han indledningsvis et behov for at placere sit svar i en form for ramme:

– Dansktop er jo mange ting. Og radioprogrammet Dansktoppen, der i disse år er at finde på DR’s P5, har gennem tiderne været præget af både svenske dansebands, tysk slagermusik og amerikansk country musik, konstaterer Peter, inden han fortsætter:

– Sidstnævnte genre har været en væsentlig inspiration for mig. Det samme har John Mogensen, der som solist næsten skabte sin helt egen, stærkt personlige stilart inden for dansktop.

Hvem er nomineret i hovedkategorierne til årets dansktopfest i Boxen? Se her.

– Ud over Johns egne herlige, hjemmekomponerede sange holder jeg som countryentusiast også meget af hans oversættelser af countrymelodier som Kris Kristoffersons ”Me And Bobby McGee” og John Hartfords ”Gentle On My Mind”, som blev til henholdsvis ”Carsten Levin” og ”Ensomhedens gade nr. 9”.

Peter Belli og toget

– Thøger Olesen lavede også nogle fine oversættelser af gamle countryhits, og Peter Belli indsang en del af dem på dansk. Alle kender jo ”Bliv væk fra vort kvarter”, der faktisk oprindelig hed ”Ode To The Little Brown Shack Out Back”. Men hvis jeg skal udpege en favorit blandt mange, bliver det den danske fortolkning af sangen ”I’ve Got a Thing About Trains”, som sunget af Peter Belli blev til ”Kære gamle tog”.

Helle Lynge har to yndlingssange, der minder hende om barndom og familie. Læs mere her.

– Men ét er klassikerne. Noget andet er de nye navne på Dansktoppen, som er kommet ind på publikums lystavle via de talentkonkurrencer, der har været afholdt i forbindelse med Dansktop Prisen. Og mange af dem er efter min mening rigtig gode. ElsborgMaribo er et af de fremragende navne, der er kommet til i løbet af de senere år, men jeg vil også fremhæve en sanger som Mads Toghøj. I det hele taget er det en stor kvalitet, når kunstnere selv skriver og komponerer deres sange.

– Endelig er jeg naturligvis dybt taknemmelig over, at mine egne sange fortsat finder vej til Dansktoppen og ofte er højt placerede. Det er noget, der glæder en gammel dreng, siger Peter Vesth.

Mød Fede Finns Judy Glosted og hør hende synge med Familie Journals journalist.