Den store påskequiz: Hvor meget ved du egentlig om højtiden?

Torsdag, 21. marts 2024
Anita Lauridsen Banner
Foto: Kristian Septimius Krogh
Påsken er fyldt med æg, lam og helligdage. Tag vores quiz, og find ud af, hvor meget du egentlig ved om den hyggelige forårshøjtid.
Malede påskeæg har hørt påsken til i flere hundrede år.
Malede påskeæg har hørt påsken til i flere hundrede år.

Påske er både den største jødiske fest og den vigtigste og ældste kristne fest.

Oprindeligt var det en gammel, israelitisk fest fra nomadetiden, hvor man fejrede foråret, blandt andet ved at slagte og ofre det førstefødte lam til gud, dels som takkeoffer og dels for at sikre kvægets frugtbarhed.

Den kristne fest fejrer Kristi opstandelse. I slutningen af det 2. århundrede førtes en påskestrid, hvor man til sidst i år 325 på et stort kirkemøde i oldtidsbyen Nikæa i det nuværende Tyrkiet blev enige om, at Jesu død fandt sted en fredag og opstandelsen om søndagen.

Derved blev tidspunktet for påsken fastlagt. Det blev også bestemt, at påsken skulle ligge mellem den 22. marts og den 25. april, fordi den skulle holdes den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgnet den 21. marts.

En noget kringlet beslutning, som således var et kompromis mellem de kristnes tradition for at holde påskedag om søndagen og jødernes for at holde den ved fuldmåne.

I oldtiden ofrede man lam til gud om foråret. I dag spiser vi dem for smagens skyld, selv om det kan være svært, når man først har set et nuttet eksemplar som dette.
I oldtiden ofrede man et lam til gud om foråret. I dag spiser vi dem for smagens skyld, selv om det kan være svært, når man først har set et nuttet eksemplar som dette.
Foto: Jette Ladegaard-Petersen

Tag vores påskequiz her