Tre søskende opretter oldekolle på Ærø

Torsdag, 31. oktober 2013
af Lotte Dalgaard <p>Foto: Birger Vogelius
Keld, Lone og Susanne har alle tre mistet deres partnere, men de har heldigvis hinanden. Efter at have levet hver deres spændende liv både herhjemme og i udlandet, er de vendt tilbage til deres bedsteforældres fødeø, Ærø. Om nogle år sælger de deres boliger og flytter sammen på Kelds vandrerhjem.
De tre søskende...
De tre søskende...

Keld Fuglsang Mikkelsen, 74, er vokset op i Bagsværd med sine fire søskende, en storebror, en lillebror og to yngre søstre. Brødrene er begge døde, men søstrene, Lone Badino og Susanne Marcus, har også bosat sig på Ærø, og de tre hjælper hinanden, hygger sig sammen og har store planer for fremtiden.

Her i Villa Blomberg, der tidligere var iagttagelseshjem for "uvorne knægte", er det nemlig meningen, de vil flytte sammen i oldekolle om fire-fem år.

LÆS OGSÅ: Tore er spille mand for de ældre - se ham og glæden på plejehjemmet her >>

Første mand på Ærø

Keld Fuglsang Mikkelsen, 74, blev først gift med en dansk kvinde og senere giftede han sig med en svensk kvinde og trivedes som steward i flyselskabet Scanair. I 1991 vendte han dog tilbage til fødeøen Ærø, hvor han som barn havde holdt ferier hos sin farmor og farfar, og købte Restaurant Mumm i Ærøskøbing.

Kort tid efter døde Kelds kone af cancer, men Keld fandt trøst i, at hans søster Lone var flyttet til øen sammen med sin mand, og han fortsatte som kok og restauratør indtil sin pensionering i 2006.

- Det blev hurtigt for kedeligt og stillesiddende, siger Keld, der ud over at drive Villa Blomberg laver mad til diverse arrangementer, spiller bridge en gang om ugen og deltager i åbent hus-arrangementer.

En stewardesse kommer til

Lone Badino, 69, søgte som yngre ind i det canadiske flyselskab Canadian Pacific Airlines og fløj som stewardesse i et år. På en tur til København løb hun ind i Frederik, en ærøbo, som hun havde kendt, siden hun var teenager, og aldrig havde glemt.

- Frederik og jeg blev ringforlovet, inden jeg skulle tilbage til Canada. En måned senere kom han over til Vancouver, og vi blev gift. Men vi vidste hele tiden, at vi skulle hjem til Ærø på et tidspunkt. Frederiks familie stammer herfra, og i dag bor jeg i hans barndomshjem, hvor familien har boet i 100 år.

Lone Badino mistede sin mand i 2011, men i mellemtiden var også hendes lillesøster Susanne flyttet til øen, så hun er kommet igennem sorgen med støtte fra familien og ved at engagere sig i Villa Blomberg.

SE OGSÅ: Vi er vilde med nostalgi på Familie Journal - se de skønne gamle billeder her >>

Søskendeflokken samlet

Susanne Marcus, 64, gik også sine søskende i hælene med hensyn til jobbet som stewardesse, og ligesom storebror Keld blev hun gift og bosatte sig først i Sverige.

Men Susanne blev skilt fra sin svenske mand i 2009, og efter skilsmissen flyttede hun ned til sine søskende på Ærø, hvor hun også har engageret sig i vandrerhjemmet.

- I vores familie er der altid gang i et projekt, og vi er gode til at arbejde sammen. Men vi er jo også vant til servicebranchen alle tre.


Det kommende oldekolle

Klargørelse til indflytning

Susanne bor i dag i et stort hus seks kilometer fra Ærøskøbing med udsigt over vandet til Tyskland og Als. Lone bor i et af Ærøskøbings maleriske byhuse med baghave ned til vandet, og Keld bor med udsigt til byens lystbådehavn.

Men trods de skønne huse har de har alle tre allerede fundet ud af, hvilke værelser de vil bebo i Villa Blomberg, når tiden er kommet til oldekolle. Susanne har forelsket sig i den gamle skolestue med køkken i den ene ende og soveværelse i den anden. Lone vil have det store hjørneværelse på førstesalen i den nye tilbygning, og Keld vil bo nedenunder hende.

Gæsterne kan leje sig ind i den gamle bygning, hvor de uvorne knægte boede for knap 100 år siden, og hvor det siges, at en dreng blev glemt i kælderen og døde og derfor går igen i vandrerhjemmets lokaler.

LÆS OGSÅ: Poul Reichhardt ville være fyldt 100 år, hvis han levede i dag. Se hans liv i billeder her >>