Birgitte underviser voksne kvinder i yoga

Tirsdag, 30. december 2014
af Johan Isbrand, foto: Søren Lamberth
Voksen Yoga, kalder 53-årige Birgitte Reinhold Jakobsen sit yogastudie. Yogaen gav hende livsglæde og overskud efter hendes kræftsygdom. Nu giver hun glæden videre.
Man føler sig godt tilpas i Birgittes lyse og stemningsfulde yogastudie.
Man føler sig godt tilpas i Birgittes lyse og stemningsfulde yogastudie.

Populære artikler på familiejournal.dk

12-årige Kirstine har fået nyt hjerteStrikkeopskrift: Herlig raglansweater til hamStrikkeopskrift på barnevognsophæng med bedårende ugler

Yogastudiet i Kattegat Siloen i Frederikshavn har faktisk en del tilfælles med det lokale i den indiske by Kovalam, der blev afgørende for, at 53-årige Birgitte Reinhold Jakobsen i dag har viet sit liv til yoga. De store mængder af vindues­lys er med til at skabe en atmosfære af himmelsk ro. Og som prikken over i'et har kursisterne fra deres pladser på gulvet direkte udsigt til himlen.

- Det var et bevidst valg, da jeg skannede markedet for lokaler, at der skulle være rart at være. Ingen kælder- eller skole­lokaler med lugt af sure sokker. Det er min måde at skille mig ud på, fortæller Birgitte, der har døbt sit firma og sit studie Voksen Yoga.

Fra it til yoga

- Jeg har selv mødt yogaen på et sent tidspunkt i livet. Og jeg vil gerne sende nogle stærke signaler om, at alle størrelser og aldersgrupper kan være med, og at der ikke er nogen præstationskrav, smiler Birgitte, der bor sammen med ægtemanden Anders, 60, på dennes slægtsgård uden for den nærliggende by Sæby.

Birgitte er certificeret yoga­lærer og tillige lærer i mindfulness og stressreduktion. Uddannelserne har hun erhvervet sig via to intense, selvbetalte forløb i Spanien henholdsvis i sommeren 2013 og 2014. Men som antydet lå det ikke i kortene, at det var det spor, hun skulle følge: Via sine første job blev hun en ørn til computere, og i 1993 sprang hun ud som selvstændig it-lærer. Snart begyndte hun også at producere sit eget undervisnings­materiale, og det førte til en stilling som partner og administrerende direktør på et forlag. Et job, hun siden skiftede ud med et marketingjob i en sparekasse, hvor hun efter en fusion blev kommunikations- og marketingchef.

- Men den 1. februar 2010 klokken 7.05 styrtede min verden sammen: Jeg stod foran spejlet og opdagede, at mit ene bryst havde en forkert facon.

Jette fulgte også sin drøm efter et forløb med brystkræft. Mød hende her.

Kemo og stråler

Som det viste sig, var der tale om en ondartet svulst. Det afstedkom to operationer med 10 dages mellemrum foruden kemo og strålebehandlinger. Og da hun vendte tilbage til arbejdspladsen, havde nogle strukturer ændret sig, og hun var i praksis blevet frataget sine beføjelser.

- Da det så allerværst ud, fik jeg dog en hjælpende hånd af et skuespillerpar, som Anders og jeg havde mødt via fælles bekendte. De stod foran at skulle en tur til Indien og tilbød mig at tage med dem, fortæller Birgitte, der således i Kovalam i del­staten Kerala gennemgik 14 dages kur baseret på det urgamle, indiske sundhedssystem ayurveda. "Pakken" indeholdt blandt andet daglig yoga og meditation, og det virkede lynhurtigt: Hun mærkede ikke blot sin fysiske styrke vende tilbage, men også energien, overskuddet og livsglæden fik et betydeligt løft.

En del af noget større

Selv beskriver Birgitte oplevelsen som "et vendepunkt".

- Jeg havde det så godt, da jeg vendte hjem til Danmark, men det første, jeg blev præsenteret for på jobbet, var en fra­trædelsesaftale, som jeg nærmest i chok accepterede. I 2012 tog jeg endnu en rejse til Indien, og i løbet af den tur blev det klart for mig, at det var den vej, jeg ville gå. At jeg ville hjælpe andre til at finde den livskvalitet, som yogaen havde givet mig.

Her har du en lille introduktion til yoga for nybegyndere.

I efteråret 2013 blev Birgitte yogalærer på deltid i aften­skoleregi, og i maj 2014 kunne hun officielt slå dørene op for Voksen Yoga. I dag har hun 80-90 elever fordelt på otte hold.

- Yoga er god gymnastik, men det er også så meget andet. Selv uden at vide noget om det på forhånd kan mine elever efter kort tid mærke, hvordan det påvirker hormoner og indre organer, sætter gang i fordøjelsen og meget mere.

- Men et er det fysiske. Noget andet er hele filosofien bag yoga, som er gennemsyret af, at hver og en af os er en del af noget større og dermed er skabt præcis, som vi skal være. Det er en tankegang, der gør en mere tilfreds med at være i verden. Det var en kæmpe skatkiste, jeg fandt, da jeg opdagede yoga. Og den følelse vil jeg gerne give videre, siger Birgitte Reinhold Jakobsen.

Naanbrød er en anden lækker ting, der stammer fra Indien. Her har du en opskrift.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.