Bør man blive vaccineret mod RS-virus?

Mandag, 25. marts 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Nu er endnu en lille ny på vej, og hun bliver født lige midt i næste sæson for alverdens virus. Bør moderen blive vaccineret mod RS-virus?
rs-virus

Kære Lotte

Jeg er farmor til tre børnebørn, som alle er under tre år.

Denne vinter var ikke så rar for familien, for ungerne var konstant syge. Den mellemste fik RS-virus og var indlagt flere gange.

Nu er endnu en lille ny på vej, og hun bliver født lige midt i næste sæson for alverdens virus.

Jeg ved, at mor bliver vaccineret for corona, influenza og kighoste, så immunitet gives videre til det ufødte barn. Nu har jeg så hørt, at man også kan vaccinere kommende mødre mod RS-virus og derved sørge for, at barnet fødes med immunitet.

Kender du noget til denne vaccination?

Farmor - og snart mormor

 

Ja, jeg kender den udmærket. Faktisk er der tale om to vacciner, da den ene gives til ældre over 65 år, mens den anden også kan gives til gravide, så det nyfødte barn opnår beskyttelse mod RS-virus.

Det giver rigtigt god mening, for RS-virus kan give anledning til meget alvorlige luftvejsproblemer hos især børn under fem måneder og ældre med kronisk lungesygdom.

Vaccinen til den gravide skal gives mellem uge 24 og 36. Foreløbig data viser, at vaccination af moderen kan give barnet beskyttelse de første 18 måneder efter fødslen. Man ved endnu ikke, om det er nødvendigt med revaccination ved ny graviditet.

Men vaccinen er dyr, og man skal selv betale. Sundhedsstyrelsen skulle dog efter sigende være i gang med at undersøge, om vaccine mod RS-virus bør være en del af det vaccinationsprogram, der tilbydes gravide.

Man kan jo ikke beskytte sig selv og sine mod alt, men jeg synes faktisk, at netop vaccination mod RS-virus giver god mening, hvis barnet fødes i højsæsonen fra oktober til marts.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk