Jeg oplever sorte pletter for øjnene

Tirsdag, 27. februar 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
K.L. har det sidste stykke tid oplevet at se sorte pletter for det ene øje. Skal jeg søge øjenlæge, eller må jeg bare affinde mig med pletterne? Spørger K.L.
Sorte pletter for øjnene

Det sidste stykke tid har jeg haft nogle mærkelige, sorte pletter for det ene øje. Det er ikke altid, jeg oplever dem, men ofte.

Jeg bruger briller, for jeg har ”gammelmandssyn”, men ellers har jeg ikke problemer med synet, og øjet med prikkerne ser faktisk også glimrende.

Jeg er ellers sund og rask, bortset fra et let forhøjet blodtryk, som jeg er i behandling for.

Skal jeg søge øjenlæge, eller må jeg bare affinde mig med pletterne?

K.L.

Jeg kan straks berolige dig med, at det er ret almindeligt, at man med alderen oplever sorte pletter for øjet. Det kan dog være virkeligt irriterende, og hos nogle få er det de første symptomer på en begyndende nethindeløsning. Dukker der pludseligt flere pletter op, og oplever du samtidig lysglimt og synsnedsættelse, bør du derfor se en øjenlæge allerede samme dag.

Din praktiserende læge kan som regel hjælpe dig med at få en hurtig tid, og har lægen ikke åbent, må du henvende dig til lægevagten.

Oftest er sorte pletter for øjnene dog som nævnt helt ufarlige – heldigvis. De opstår, fordi øjets glaslegeme falder lidt sammen med alderen.

Glaslegemet er en slags klar gelé, der fylder øjets indre bag øjets linse og foran nethinden. Det ligger bag hornhinden og linsen, men foran nethinden, hvor nervecellerne befinder sig. Glaslegemet sender et signal tværs gennem øjet til nethinden, der danner de billeder, hjernen ser.

Efterhånden som vi ældes, ændres konsistensen af geléen i glaslegemet, og der opstår uklarheder og vandlommer i det engang helt gennemsigtige glaslegeme.

Nethinden kan ikke skelne mellem, hvad der er foran øjet, og hvad der er inde i øjet. Hvis uklarhederne befinder sig midt i synsfeltet, vil vi opfatte dem som for eksempel små fluer i synsfeltet.

Uklarhederne kan altså være meget generende, men tilstanden er hverken farlig eller synstruende.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk