Kan en lampe hjælpe mod vinterdepression?

Mandag, 11. december 2023
Lotte Bang
Illustratuon: Martin Silz/Aller Grafisk
Den glade julenisse er bekymret for sin mand, der lider af vinterdepression. Hun spørger lægen, om en såkaldt højfjeldssol vil hjælpe.
Trist julemand

Kære

Julen nærmer sig, og jeg synes, det er en dejlig tid.

Jeg elsker familiehygge, og det er der jo meget af i december, så for mig er der ingen stress – bare glæde over, at jeg har en familie, der gider samles.

Min mand er ikke helt så glad om vinteren. Han har det svært med mørket og lider nok af det, man kalder vinterdepression.

Jeg har hørt, at det er manglen på sollys, der er årsag til, man kan blive trist, og at det kan behandles med kraftige lamper.

Derfor overvejer jeg faktisk, om en julegave til min mand kunne være en højfjeldssol, hvis man stadig kan få dem.

Mener du, det kunne være en hjælp mod vinterdepression?

En glad julenisse

Kære glade julenisse

Man ved ikke helt, hvorfor nogle mennesker føler sig ekstra nedtrykte og trætte om vinteren, men formodningen er, at det manglende dagslys bærer en stor del af skylden.

Dagslys regulerer døgnrytmen og påvirker kroppens biologiske ur, som bestemmer, hvornår du skal sove eller være vågen.

Hos os på den nordlige halvkugle bliver dagene, som vi ved, kortere om vinteren, mens nætterne bliver længere.

Hjernen udskiller hormonet melatonin om natten, når det er mørkt. Under de lange vinternætter udskilles der således ekstra meget melatonin. Det er denne øgede produktion af melatonin, som gør os mere trætte, og som forstyrrer døgnrytmen hos nogle.

Men der sker også en mindre produktion af signalstoffet serotonin, der stimuleres af dagslys. Serotonin sender nerveimpulser mellem cellerne i hjernen og påvirker humøret positivt.

Derfor kan lysbehandling hjælpe nogle mennesker med tendens til vinterdepression. Der findes særlige lyslamper, der dog koster en del penge.

Det kan måske være en god idé at forære din mand sådan en lampe og så håbe på, at den vil hjælpe ham, så han også kan nyde julen og resten af vinteren med.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk