Rejse til Paris: Hvordan undgår man fladlus?

Torsdag, 21. marts 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Vi skal en tur til Paris, men har hørt om fladlus på hotellerne. Hvad er fladlus egentlig, og kan vi gøre noget for at undgå at blive smittede?
undgå fladlus

 

Til sommer er vi nogle af de heldige, der har fået billetter til OL i Paris, og vi skal bo på et mindre hotel lige uden for byen.

Vi glæder os, men nu har vi hørt om en voldsom risiko for at få fladlus på hotellerne i Paris, og vi er derfor lidt bekymrede.

Hvad er egentlig fladlus, og kan vi gøre noget for at undgå at blive smittede?

S.

 

Mennesker kan være vært for tre forskellige former for lus: Hovedlus, kropslus og fladlus.

Smitte med fladlus kræver sædvanligvis intim kropskontakt som ved f.eks. samleje. Fladlus lever deres liv på mennesker, men kan overleve få timer i omgivelserne. Derfor kan man, hvis man er uheldig, også blive smittet via sengetøj, beklædning eller toiletsæder, der for nylig har været benyttet af en person med fladlus.

Jeg mener dog, at det er væggelus, der hærger i Paris netop nu.

Væggelus overføres sjældent fra menneske til menneske, men gemmer sig under sengen, i kufferter og tasker. Bidmærkerne ses ofte på steder, som ikke er dækket af dynen i løbet af natten, dvs. hænder, fødder, arme, ansigt og hals.

Fladlus giver kløe, og bidmærkerne ligner blålige pletter med en diameter på op til tre millimeter. Som regel ses bidmærkerne i og omkring kønsbehåring.

Fladlus behandles med creme, der påsmøres og sidder otte timer ad gangen. Væggelus sidder ikke på kroppen, så det kræver grundig rengøring af omgivelserne at få bugt med krybet.

Det vigtigste for at forhindre smitte med fladlus eller væggelus er altså, at tidligere gæster ikke har haft fladlus eller medbragt væggelus, og så hotellets grundige rengøring. Så skal vi ikke håbe, at jeres hotel har godt styr på hygiejnen? De har jo ingen glæde af, at deres gæster bliver bidt.

Kærlig hilsen Lotte