Rystende tå var tegn på parkinson

Onsdag, 3. januar 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
N. mistede sin lugtesans og mærkede storetåen ryste . Det tog tre besøg hos lægen, før den rigtige diagnose blev stillet - nemlig parkinson.
Rystende tå var i virkeligheden tegn på parkinson

Jeg vil gerne fortælle om dengang, jeg mistede min lugtesans, og min storetå begyndte at ryste. Det er nu omkring seks år siden.

Min læge henviste mig til en neurolog, og denne kom frem til, at der måtte være tale om familiær rystelse, også kaldet essentiel tremor.

Desværre blev symptomerne kun værre, og lægen udskrev igen en henvisning, denne gang til et privathospital, hvor jeg fik samme besked.

Tredje gang, jeg opsøgte min læge, brød jeg sammen. Jeg kunne jo mærke, at der var noget galt. Jeg fik igen en henvisning, men denne gang blev jeg sendt i PET-scanner. Resultatet af scanningen viste, at jeg havde parkinson.

Jeg føler et stort svigt, og jeg er stadig bitter over, at det ikke blev konstateret med det samme.

Venlig hilsen N.

Kære N.

Essentiel tremor eller rystesyge er den mest almindelige bevægeforstyrrelse. Her er tale om en godartet rysten af typisk hænder eller hoved, men også andre kropsdele kan være involveret.

Denne form for rysten er typisk mest udtalt, når hænderne holdes fremstrakt eller foretager finmotoriske bevægelser – dette kan eksempelvis være, når man holder om en kop. Disse rystelser forsvinder ofte, når hånden og armen hviler.

Rystesyge forekommer cirka 10 gange så hyppigt som parkinson, og de to tilstande har ikke noget med hinanden at gøre.

Symptomer på parkinson

Har man parkinson, ryster man typisk også, når hænderne er i hvile. Her medfølger desuden langsomme, stive bevægelser, trippende gang og balanceproblemer.

Jeg kan godt forstå, du er meget ked af, at det tog lang tid at stille den rigtige diagnose. Men det er en vanskelig diagnose at stille. Efterhånden som sygdommen skrider frem, og symptomerne bliver mere karakteristiske, vil det blive lettere at stille diagnosen med sikkerhed.

Diagnosen stilles først og fremmest på baggrund af de karakteristiske symptomer, jeg har beskrevet ovenfor, hvorfor en scanning ikke altid er nødvendig.

I sygdommens første fase er medicinsk behandling som regel ikke nødvendig, så vi kan håbe, at den sene diagnose ikke får betydning for forløbet af din sygdom. Men det må have været meget belastende for dig at fornemme, at noget var galt, uden at kunne få en forklaring.

Forhåbentlig er du nu sat i relevant behandling med god effekt, og så skal du måske have hjælp til at fordøje din fornemmelse af svigt, for sådan en følelse kan gøre det svært at komme videre.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk