Svækket immunsystem under kemoterapi: Børn er små smittebomber

Mandag, 15. januar 2024
Cecilie Lunding Tolversen
Illustration: Martin Silz
"Døtrene" vil gerne passe på deres mor og holde børnebørnene væk, imens hun får kemoterapi. Det er moren meget ked af, og døtrene vil vide, om de er for forsigtige?
Illustration af to små børn

Kære Lotte

Jeg vil gerne spørge lidt ind til de der resistente bakterier. Årsagen er, at min mor desværre har fået brystkræft. Hun er nu i kemoterapi, og derfor er hendes immunsystem under pres.

Min søster og jeg har hver to små børn, som går i vuggestue og børnehave, og her florerer bakterier og virus i stor stil.

Derfor har vi for at passe på min mor foreslået, at børnebørnene ikke kommer på besøg, imens hun får kemoterapi, og det er hun meget, meget ked af. Det er børnene sandelig også.

Men hvad synes du? Er vi overforsigtige?

Vi vil bare så gerne passe på hende, men det er jo også svært at gøre hende ked af det, og hun skal have kemoterapi længe endnu.

Hilsen døtrene

Kære døtre

MRSA er betegnelsen for en særlig type stafylokokbakterie, der er modstandsdygtig over for en række antibiotika. Som regel er disse bakterier ikke farlige for raske mennesker med normalt immunforsvar. Der gøres dog store anstrengelser for at isolere nye tilfælde og begrænse smitte.

MRSA smitter først og fremmest ved direkte kontakt med mennesker eller dyr, der bærer MRSA, men kan også smitte ved, at man rører ved noget, som en person med MRSA har været i kontakt med.

Raske personer, der bliver smittet med MRSA, vil ofte ikke opdage, at de er smittet. De kaldes raske smittebærere.

Jeres mor har som følge af kemoterapi et nedsat immunforsvar. Især første uge efter behandling gør dette sig gældende. Derfor synes jeg, at det er fornuftigt af jer at passe på hende, som I gør.

Børn er jo nogle små smittebomber, men har de ingen symptomer på sygdom, mener jeg godt, at de kan være lidt sammen med deres elskede mormor.

Sandsynligheden for at en af børnene er rask smittebærer af MRSA er ikke særlig stor, og I kan jo begrænse smittefaren ved at sørge for god håndhygiejne samt begrænse tæt fysisk kontakt.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk