Vores datter går på tæer: Er det normalt?

Mandag, 27. maj 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
Familiens to-årige datter har en pudsig gang. Hun går på tæer. Familien spørger lægen, om det er normalt. Få svaret her.
Pige går på tæer

Kære Lotte

Vi har en datter på to et halvt år. Hun er en sund og rask, glad og aktiv pige, som har sin egen pudsige gang. Hun går nemlig på tæer.

Vores to andre børn går helt normalt og har aldrig trippet afsted på tæerne som lillesøster, og vi har heller ikke set det hos andre børn i børnehaven.

Hun kommer jo fint afsted og er glad og tilfreds, men er det noget, vi bør bekymre os om?

Familien C.

Kære Familien C.

Tågang er faktisk helt almindeligt, indtil barnet fylder to. Det kan være en medfødt vane, men hvis den fortsætter, efter 2-3 årsalderen, kaldes det habituel tågang.

Tågang skyldes ofte en stram akillessene, der bevirker, at barnet ikke kan stå på flad fod, og det begynder at gøre ondt i hælen.

Umiddelbart mener jeg ikke, I skal være bekymrede, men jeg synes alligevel, det er tid til at se lægen. Han har sikker set jeres datter tit og ved, at hun er sund og rask, men da tågangen bliver ved, kan det hjælpe med nogle øvelser hos en fysioterapeut, så hun kan komme ned på flad fod og få en mere normal gang.

Det er sjældent, der skal andet end øvelser til. Det kan være i form af udspænding af akillessenen, f.eks. ved massage, og senere øvelser barnet selv kan lave. Dog kan indlæg, gips eller anden bandage komme på tale, for tågang vil på sigt give problemer med smerter og dårlig bevægelighed.

 

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk