På skattejagt: Lær din hund at finde svampe i skoven

Tirsdag, 12. september 2023
Af Rolf Andersen
Foto: Colourbox
Kunne du tænke dig at finde lækre kantareller eller trøfler? Lær din hund at søge efter svampe. Det er sjovt for både hund og ejer.
Hund søger efter trøfler

Vi har taget hul på den første efterårsmåned, temperaturen falder, hverdagen er i gang, og så er det oplagt at aktivere Buller, dels med fokus på lydigheden, som naturligt nok har været sat lidt på pause i ferietiden, dels for måske at begynde på en helt ny aktivitet.

En sjov, men også træningsnyttig aktivitet er at lære sin hund at finde svampe i skoven. Hunden vil elske at arbejde og bruge sin næse, og du vil komme ud i det smukke efterårsvejr. Der er svampe i alle skove, og Buller kan lære at snuse sig frem til dem.

Trøfler og kantareller

En hund kan lære at finde alt, der adskiller sig fra den øvrige skovbund, men den skal trænes til specifikt at lede efter lige præcis det, vi ønsker, den skal finde.

Jeg har trænet elever til at få deres hunde til at finde både trøfler og kantareller, som findes i mange danske skove.

Langt de fleste hunde kan lære at finde ting på fært, selv om nogle racer er specialister frem for andre. Den italienske Lagotto, Italiens nationalhund, er for eksempel specialist i trøfler, men mange andre racer kan fint lære det – og der er trøfler i de danske skove.

Jeg vil påstå, at har man bare en hund, der elsker at bruge næsen, er det en rigtig sjov hobby.

Sådan gør du

Men hunden skal jo først lære det:

  1. Køb en flaske trøffelolie i supermarkedet
  2. Kom et par dråber på en køkkensvamp, dem der er ru på den ene side.
  3. Opbevar den i en frysepose for at bevare duften.
  4. Sæt Buller i en lang line, og gå i haven eller skoven, hvor du beder den sætte sig.
  5. Læg så svampen fire-fem meter væk, mens Buller ser, svampen blive lagt.
  6. Lad den nu søge på en kommando. Sig søøøg, idet du laver en håndbevægelse mod målet.
  7. Efter få gange vil hunden forstå, at det er svampen, den skal finde, og når Buller finder den, tager du den før hunden og belønner med en lille godbid.

Når Buller har fanget kommandoen, lægges svampen, uden at hunden har set hvor, og øvelsen gøres sværere ved at gemme svampen under grene eller blade, og senere graves den lidt ned.

Du kan duppe trøffelolie på andet end en køkkensvamp, men den har en vis størrelse, og bruges f.eks. en tot vat, risikerer du, at hunden når at sluge vattet.

Gør det sværere

Nu er det sjove at gøre det mere vanskeligt. Læg flere svampe i et skovområde på forhånd, og husk at sætte en klemme i en gren ved stedet, så du selv kan huske, hvor du lagde svampene.

Om du derefter nøjes med de duftinficerede svampe eller leder efter rigtige trøfler, er ét fedt for hunden, den bliver stimuleret af opgaven med at søge, men der er nu noget sjovt ved at lade kogebogen ligge slået op på en opskrift med lækker pasta med trøfler – og så en seddel med ”jeg er lige ude med hunden” …

Rigtig god fornøjelse – og velbekomme!