De bruger min indkørsel som vendeplads

Mandag, 15. marts 2021
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann
Hvad skal man gøre, når man er træt af, at naboerne bruger ens indkørsel som vendeplads? Læs her, hvad Puk Elgård råder læseren til.
-

Kære Puk

Jeg ved godt, at din brevkasse ofte handler om skilsmisse, sygdom, død, misbrug, opbrud og alt muligt andet meget alvorligt, men jeg håber, der også er plads til mig, selv om nogle måske vil mene, det er et lille luksusproblem, jeg har.

Jeg bor på en lukket vej og har en ret stor indkørsel. Der er en lille vendeplads, men den bruger ingen.

Min indkørsel er åbenbart meget mere indbydende, for flere har besluttet, at det ikke er min indkørsel, men mere en offentlig vendeplads. Flere af mine naboer kører ofte flere gange om dagen ind og vender deres bil hos mig.

Er det så et problem?

Jeg ved godt, jeg ikke dør af det, men det irriterer mig grænseløst, at de bare tager for givet, at det er o.k. at komme ind på privat ejendom.

Er det mig, der er smålig?

Kan jeg sige noget til mine naboer, uden at de kommer til at hade mig? Hvad gør jeg, Puk?

Hende med indkørslen

Kære Hende med indkørslen

Du er velkommen her i brevkassen. Jeg holder åbent for alle slags problemer, men må dog komme med en indrømmelse.

Alle de andre emner, du nævner, sygdom, misbrug, opbrud og så videre er noget, jeg har langt mere erfaring med end regler for veje og biler. Jeg har intet kørekort og har derfor lige måttet lave lidt research.

Du har i hvert fald retten på din side. Det er ikke lovligt, når folk vender bilen i din indkørsel. Det kan i yderste konsekvens straffes med en bøde. Jeg synes, du selv skal gå på nettet og læse om lovgivningen, for det er ikke sådan lige til at referere, men så vidt jeg kan se, skal du søge i Straffelovens paragraf 264.

Men ét er jo lov og ret, et andet er nabofred. Her er det forskelligt, hvad man vægter højest. Hvis det var mig (og jeg følte mig generet af venderiet), ville jeg sætte et skilt op i min indkørsel:

”Kære Nabo. Tak, fordi du finder min indkørsel indbydende, men vær sød at vende et andet sted.”

Eller jeg ville sætte en kæde henover, så naboerne ikke kunne køre ind.

Personligt ville jeg aldrig gå frem med paragraffer. I hvert fald ikke i første omgang. Men nu ved du, at du er i din gode ret til at handle, og hvis det irriterer dig, at de vender i din indkørsel, så skal du da bare stoppe det.

Ingen gider have ondt i maven på grund af noget, der kan fikses. Jeg tror ikke, dine naboer ved, det er så irriterende.

Du er nødt til selv at handle og ændre deres vaner. Held og lykke.

Bedste hilsner fra Puk