Hvordan overvinder jeg angsten for angsten?

Onsdag, 13. september 2017
Af Puk Elgård
Foto: Colourbox
Kvinden, der har skrevet til Puk, lider i perioder af angst og frygter nu, at angsten skal ramme hende igen, når hun starter i et nyt job.
Tre fortvivlede kvinder

Kære Puk

Gennem hele mit voksne liv har jeg været plaget af angst, der kommer i perioder. Jeg føler ikke rigtig, at jeg finder forståelse for min lidelse, men jeg er måske heller ikke særlig god til at tale om den.

Nu står jeg foran et nyt job som ekspedient i en butik og er rædselsslagen for, at angsten skal komme og ødelægge det hele for mig igen. Jeg er inde i en stabil periode, men jeg har så mange gange oplevet, at lige når det går allerbedst, så rammer angsten.

Har du en god idé til, hvordan jeg overvinder angsten for angsten og kaster mig ud i nye udfordringer uden at tabe pusten på forhånd?

PL

Kære PL

Velkommen i klubben. Vi er mange, der bokser med den pokkers angst, som dukker op på upassende tidspunkter i vores liv. Netop i går sad jeg og læste en interessant artikel om angst, og jeg tænkte, at jeg ville referere til den artikel, hvis der kom et spørgsmål. Og vupti, her er du med et spørgsmål om angst.

I artiklen refereres til et Cambridge-studie fremlagt ved den 30. kongres i neuropsykofarmakologi i Paris. Eksperterne konkluderer, at angst er et langt større problem, end man antager. Helt op til 20 procent af befolkningen lider af angst. Du er altså ikke alene.

Et af de råd, som eksperterne kom frem til, er ”at gøre det dårligt.” Det lyder mærkeligt, men du ved sikkert, at tanken om at skulle gøre alt perfekt, kan være med til at stresse og hive angsten op af æsken. Hvis man blæser lidt på resultatet og bare tænker, at det er o.k. at gøre det dårligt, bare man gør det, så tager man toppen af præstationsangsten.

Jeg kan godt selv lide den tanke og vil fremover ”gøre det dårligt”, hvis jeg er presset. Jeg vil prøve på ikke at være så optaget af at gøre alt rigtigt, og jeg er sikker på, at både du og jeg og alle andre vil opdage, at det slet ikke bliver så dårligt endda, selv om vi slækker lidt på kravene til os selv. Så når du skal i gang med dit nye job, så gør du det bare dårligt. Jeg håber, du kan se mit smil mellem linjerne.

Du er nødt til at acceptere, at angst er en del af dig. Den vil følge dig, og du kan lige så godt blive bedre venner med den. Gør den ufarlig. At du har mod på at begynde på et nyt job, er et godt tegn. Så når din drilske hjerne pludselig hvisker dig i øret, at det går galt, så lad være med at tro på det. Det er ikke alt, hvad hjernen fortæller dig, der passer.

Husk, at det er ikke resultatet, der er det vigtigste. Det vigtigste er, om man har modet til at prøve.

Held og lykke og krammer fra Puk