Kan min søster rejse fra sin syge mand?

Mandag, 7. august 2023
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann.
En læser vil gerne støtte sin søster, hvis mand har fået en blodprop. Søsteren ønsker at besøge sin familie i Spanien, men det tillader manden ikke.
To ældre personer, hvor kvinden holder en kuffert

Kære Puk

Min søster har et problem, som jeg har lyst til at vende med dig. Hun og hendes mand er pensionister og har været meget aktive, indtil han for godt et år siden fik en blodprop. Det har forandret ham meget både fysisk og psykisk.

Han sidder i kørestol og skal have hjælp til rigtig mange ting. Han har hjemmehjælp, som tager ham op om morgenen og hjælper med personlig pleje. Ellers vil han helst have, at det kun er konen, som hjælper. Hun har dog fået gennemtrumfet hjemmehjælpen, fordi hun simpelt hen ikke har kræfter til at tumle ham, men det er meget imod hans vilje. Hun er omkring ham hele døgnet og hjælper ham blandt andet flere gange hver nat med at tisse. Han har desværre også forandret sig meget, han er bitter og vred over det, der sket med ham, så han skælder ud og er konstant utilfreds.

De har kun ét barn, en søn som for nogle år siden flyttede til Spanien, hvor han mødte en ung enke med to små børn. Parret har nu fået tvillinger sammen. Før min svoger blev syg, har han og min søster besøgt sønnen og hans familie nogle gange. Sidste forår kørte de derned hele vejen igennem Europa og havde en vidunderlig tur!

Nu er min søster så ulykkelig over, at hun ikke kan komme ned til sin søn og de små. Hun har talt med hjemmeplejen, og manden kan ikke blive passet hjemme, men kommunen har tilbudt ham et aflastningsophold på et plejehjem, mens hun er væk. Det vil han overhovedet ikke høre tale om. Jeg har forsøgt at tale med ham, og det eneste, han siger, er, at han nok dør snart, og så kan hun bare flytte derned permanent.

Sønnen har ikke økonomi til at tage familien med til Danmark, og min søster og svoger kan ikke have dem boende, da de bor i en lille ældrebolig.

Jeg synes, at min svoger opfører sig helt urimeligt. Jeg vil også gerne hjælpe, men arbejder og kan ikke være hos ham i døgndrift.

Jeg synes, min søster skal trumfe igennem, at hun tager ned til sin familie. Hun trænger virkelig til lidt frihed.

Men hvordan klarer vi situationen?

Søs

Kære Søs

Hvad siger din søster? Det er tydeligt, at du meget gerne ser, at hun rejser, men hvor står hun? Det er klart, din søster er træt. Det er opslidende at være pårørende og få så meget sygdom og så stor en forandring ind i livet. Det er også klart, din svoger er bitter og vred. Han er pludselig lænket til en kørestol og dybt afhængig af andre. Det er under et år siden, at deres verden blev vendt på hovedet, og det er krævende for både din svoger og for din søster.

Du synes, din søster skal trumfe det igennem. Du synes, din svoger skal tage på plejehjem, men jeg mangler meget at høre, hvor de står. Selvfølgelig er din søster ulykkelig over, hun ikke får set familien i Spanien, men måske kan det bare ikke lade sig gøre denne sommer.

Vi kan have en helt utrolig stor trang til at finde løsninger og fikse de udfordringer, vi er vidne til i andre menneskers tilværelse, men sommetider stemmer vores løsninger og forslag ikke overens med den virkelighed, vores medmennesker står i.

Jeg er ikke sikker på, at din søster eller hendes mand er klar til en adskillelse, og det kan i hvert fald ikke nytte, at du presser og skælder ud, hvis det ikke kan lade sig gøre.

Kan du hjælpe din søster på en anden måde, så hun får lidt luft i sin hverdag?

Din familie er stadig i stor sorg. De har mere brug for kærlighed end en, der forsøger at presse dem ud i en situation, hvor ingen af dem kan bunde endnu. Til næste sommer kan tingene se meget anderledes ud. Selvfølgelig skal din søster have frihed til at gøre de ting, hun gerne vil og have luft fra sygdom og bitterhed. Men ting tager tid. Lige nu står de midt i et åbent sår, og det kræver tilvænning. Måske er et weekendophold og en enkelt nat ude hist og pist en bedre opstart på hele den proces.

Mange hilsner fra Puk