Min søster ser stadig min ekskone

Mandag, 4. september 2023
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann.
Rasmus er havnet i en situation, hvor hans søster fortsat omgås med hans ekskone. Rasmus er usikker på, hvordan han skal håndtere situationen, da han ikke ønsker at tvinge sin søster til at vælge mellem dem.
En mand

Kære Puk

Jeg er mand, 41 og blev skilt for halvandet år siden. Vi havde været sammen i 23 år og har to dejlige børn sammen.

For en del år siden var min kone mig utro, hvilket jeg lykkedes med at tilgive. Men der var mange ting, hun sagde, som jeg ikke kunne få til at passe, så otte-ni år efter utroskaben tjekker jeg hendes telefon og opdager to andre affærer.

Jeg prøver igen at tilgive, for vi har børn, men jeg kunne ikke tænke på andet og stolede slet ikke på hende, så efter to år gik vi fra hinanden.

Jeg kom mig faktisk hurtigt over bruddet, men det begyndte at irritere mig, at jeg ikke var gået noget før, og lige så stille opbygger jeg et had til hende over alt det, hun har budt mig i alle de år. Men nu er jeg videre med en kvinde, som jeg har set i otte måneder.

Jeg har det dog svært med, at min søster ser min eks, og jeg kan mærke, at jeg trækker mig fra hende. Jeg er ikke længere tryg ved at tale personligt med min søster, for jeg ved ikke, om noget går videre til min eks.

Da min søster gik fra sin mand, sagde hun til mig, at det var ok, hvis jeg stadig var venner med ham, men så skulle jeg vide, at hun så ville trække sig, så jeg brød selvfølgelig forbindelse til ham. Og nu står jeg i samme situation. Jeg har ikke lyst til, at min søster skal vælge, men kan også mærke, jeg har trukket mig meget og ved ikke lige, hvad jeg skal gøre.

Min søster har også inviteret min eks med til min nevøs konfirmation, selv om jeg har en ny kæreste med, og eksen er også inviteret med til min søsters bryllup om tre måneder.

Hvordan skal jeg tackle det?

Rasmus

Kære Rasmus

Jeg kan da godt forstå, du er vred. Din kone havde flere affærer bag din ryg, og det er meget ubehageligt. Men jeg tror, vreden er en del af din helingsproces, og du må gerne være vred.

Ud fra dit brev lyder det, som om du generelt har mange overvejelser om, hvordan du kan leve uden at skuffe andre. Du forsøger at tilgive, og du forsøger at få forholdet til din eks, din nye kæreste, din søster og din søsters eks til at være så uproblematisk som muligt. Det er mange mennesker, der inde i dit hoved står foran dig, før du har lov til at føle noget.

De her kvinder kører om hjørner med dig. Din søster er åbenbart mere vant til at udtale sine egne behov. Hun har besluttet, at hun fortsat vil se din eks, og hun har også meddelt, at hvis du ser hendes eks, vil hun trække sig fra dig. Hun er ret tydelig i sine prioriteter, og det efterlader dig i en situation, hvor du skal indrette dig. Måske er det sådan, jeres forhold altid har været? Er hun den, der har styret det, siden I var børn?

Nu skal du lære at lytte til dig selv. Hvis du føler dig utryg ved at være fortrolig med din søster, fordi hun fortæller alting videre, også selv om du beder hende lade være, så lad være med at gøre dig sårbar i jeres samtaler. I kan bare tale om almindelige ting og om børnene. DU beslutter, om du vil tale følelser med hende. DU kan stoppe samtalen, hvis hun kommer med spørgsmål, du ikke vil svare på. Det har DU lov til, og nu skal DU lære at lytte til dig selv.

Det var godt, du fik sagt fra over for din eks og nu er i gang med at bygge en ny tilværelse. Vi kan altid gå og ærgre os over, at vi ikke handlede tidligere, men det kan ikke ændres. Det, du kan, er at ændre dig fremadrettet. Sæt dine grænser, så du passer på dig selv.

Jeg synes, du skal holde fokus på dine børn og på dig selv. Det er hos børnene og omkring din egen heling, du bruger dine kræfter bedst. På en eller anden måde er det jo fint, hvis din ekskone fortsat kan være en del af familien, fordi hun er børnenes mor, men det skal være på en måde, så du også kan være i det. Du behøver ikke spille skuespil eller være superhelt, men vid med dig selv, at når du er i samme rum som hende, er det, fordi det er DIT valg, og DU vælger at være en rummelig far, der godt kan se fornuften i et godt forhold, så børnene trives.

Træd i karakter. Du skal ikke længere halse efter andres beslutninger, men gør dem til dine egne, og tag styring i dit liv. Giv dine børn kærlighed og tryghed. Find andre fortrolige at tale med. Få bearbejdet din skilsmisse med nogle venner i stedet for din søster, og sæt snuden i sporet i forhold til at få et godt solidt, sundt og fremadrettet liv.

Mange varme hilsner fra Puk