Mine hunde må ikke komme med juleaften

Mandag, 13. november 2023
Af Puk Elgård.
Illustration: Birgitte Ahlmann.
En hundemor oplever frustration, da hendes to små hunde ikke må komme med juleaften hos familien. Nu overvejer hun at holde jul hjemme sammen med hundene.
To små hunde og nogle julegaver

Kære Puk

Jeg skriver til dig i håbet om at møde en forstående sjæl. Da du jo er et stort dyremenneske, tror og håber jeg, at du kan hjælpe mig med nogle argumenter, så min familie forstår mig bedre.

Det er, som om de betragter mig som idiot,og jeg føler mig temmelig alene. Sagen er, at jeg skal holde jul hos noget familie i år. Normalt står jeg for julen, men efter sygdom, som nu heldigvis er i bedring, har familien besluttet, at det i år er mig, der skal inviteres.

Det er jo dejligt, at de vil tage ansvaret fra mig, men julen skal holdes i et hus, hvor mine to små hunde ikke kan komme med, da der også kommer et barn med allergi. Men jeg har simpelt hen ikke lyst til at efterlade hundene selveste juleaften.

Jeg elsker de hunde – de er hele mit liv. Tanken om, at de den højtidelige aften skal være alene hjemme, gør mig ked af det. Det forstår min familie ikke, og vi er tæt på at blive uvenner.

Kan du give mig lidt skyts, så ikke-hundemennesker forstår min situation? Jeg har foreslået at komme og hygge om eftermiddagen, og så bare tage hjem og holde jule­aften med hundepigerne.

Ser frem til at høre fra dig, kære Puk.

Hundemor

Kære Hundemor

Gisp, nu kommer jeg til at skuffe dig. Det gør mig ondt, at jeg med mit svar ikke vil leve op til dine forventninger. Det kan jeg allerede afsløre nu, før du læser videre.

Jeg knuselsker min hund. Virkelig. Min Alba kommer nærmest før alt andet i mit liv, men selv jeg ville ikke have de mindste skrupler ved at efterlade hende alene en juleaften. Hun aner ikke, det er jul.

Jeg har godt nok en meget klog border collie, der fatter det meste, men at 24. december skulle være anderledes end andre gode aftener, ved jeg, at hun stensikkert ikke forstår.

Dine hundepiger er helt sikkert også fantastiske, men du kan roligt spise middag med familien. Hvis dine hunde ellers er vant til at være alene hjemme i det daglige, og det må de jo være, når du tilbyder at komme til eftermiddagshygge, så kan du trygt tage af sted, selv om julesneen forhåbentligt daler ned, og det er en særlig aften for mennesker.

Luft hundene godt. Gør dem rigtig trætte. Gå eventuelt tur et andet sted, end du plejer, så de rigtig kan opleve og blive stimulerede, og red op i kurven med et kødben og lidt legetøj. De vil opleve juleaften suse forbi og sikkert sove sig igennem den som en hvilken som helst anden aften i deres gode hundeliv.

Jeg beklager virkelig, at jeg ikke kan imødekomme dig. Som hundeejer er man meget afhængig og går ofte glip af sociale ting, fordi man skal hjem til hunden, men juleaften i familiens skød skal du altså ikke snyde dig selv for.

Jeg håber, du fortsat vil læse med i brevkassen, og skriv endelig igen en anden gang.

Jeg ønsker dig rigtig glædelig jul. Det skal nok gå.

Kærlig hilsen Puk