Pige til Puk: Bliver drillet med mit røde hår og mine fregner

Mandag, 12. april 2021
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann
Pigen, der skriver til Puk, er ked af sit udseende, da hun bliver drillet med både hår og fregner. Læs her, hvad Puk har at sige til pigen.
Pige til Puk: Bliver drillet med mit røde hår og mine fregner

Jeg er en pige, der læser min farmors blade. Jeg har også set dig i “Go’ morgen Danmark” og synes, du virker sød.

Mit problem er måske ikke som de andre menneskers her i brevkassen, men for mig er det svært nok.

Læs også: Puks brevkasse: Pludselig stod min plageånd i stuen

Jeg har meget rødt hår, og så har jeg rigtig mange fregner. Jeg har dem over hele kroppen, og det er virkelig irriterende. Kan man få dem fjernet?

Jeg er blevet drillet meget med både mit hår og mine fregner. Jeg hader dem, ingen forstår det, og alle siger “du er så heldig, det er da pænt” og alt muligt shit. Men jeg er bare træt af det, og jeg orker ikke at høre på nogen, der spørger, om der er blevet spildt på mig med alle de pletter, eller om der er ild i mit hår.

Puk, hvad tænker du?

Xoxo

Læs også: Brev til Puk: Mobet og set ned på, da jeg fik corona

Kære Xoxo

Måske kan det hjælpe dig at vide, hvorfor nogen mobber. En forklaring kan være, at man mobber, fordi man har dårligt selvværd. Altså, at den, der mobber, ikke selv synes, han eller hun er noget værd. Ved at nedgøre andre kan den, der mobber, få det bedre. Der er også nogen, der mobber, fordi de gerne vil være en del af et fællesskab. De føler sig seje, hvis de går sammen og mobber en person.

Så faktisk har det sjældent noget at gøre med den person, der bliver mobbet. Altså, i det her tilfælde, hvor det er dig, der bliver drillet, så siger det mere om dem, der driller, end det siger om dig. Forstår du, hvad jeg mener?

De, der mobber, har nok valgt dig, fordi det er nemt at pege på en, der skiller sig ud i mængden. Du stikker ud med dit røde hår og dine fregner, og derfor har de fået øje på dig. De har ikke valgt dig, fordi du er dum eller en dårlig person.

Læs også: Brev til Puk: Mit sorte hår gør, at jeg bliver mistænkeliggjort

Mobning skal stoppes, og det er alles ansvar. Det er skolens ansvar, det er forældrenes ansvar, og det er de andre kammeraters ansvar. I skal hjælpes ad, og du skal fortælle nogen tæt på dig, hvordan du har det, og så skal du bede om hjælp.

Med hensyn til dine fregner og dit røde hår: Jeg tror, du vil få en periode, hvor du farver hår og prøver at dæmpe dine fregner med makeup. Jeg tror ikke, der findes en metode, som kan fjerne alle dine fregner.

Det er helt okay med en periode, hvor du prøver lidt forskellige hårfarver med mere. Men jeg tror, du på et tidspunkt vil finde hjem til dig selv og blive glad for at være lige præcis den, du er. Jeg tror, du vil blive glad for ikke at ligne alle andre og blive glad for at have dit flotte hår og dine kendetegn.

Læs også: Puks brevkasse: Han kommenterer altid min datters vægt

Ved du, at lige nu er det meget moderne at få malet kunstige fregner i ansigtet og på kroppen? Du er sikkert på de sociale medier, så der kan du tjekke #fregner og #freckles, og så vil du se, hvor cool mange opfatter det at have fregner.

Det er simpelt hen ikke dit røde hår og fregnerne, der er problemet. Det er dem, der mobber dig, der er problemet. De skal stoppe, og du skal få nogen til at hjælpe dig.

Det var et langt svar, og jeg håber, jeg fik forklaret det på en måde, så du synes, det er okay. Ellers har du min mailadresse, og så skriver du igen.

Stort kram fra Puk

Læs også: Puks brevkasse: De får alle Botox - jeg vil ikke og føler mig udenfor