Puks brevkasse: Mobiler ødelægger hyggen

Lørdag, 6. februar 2021
af Puk Elgård. Foto: PantherMedia
Mobiltelefoner ødelægger hyggen rundt om spisebordet og ved andre sammenkomster. Læs her, hvad Puk Elgård mener om brugen af mobiltelefoner.

Jeg er en kvinde på 46 år, der synes, at jeg er rimelig godt med på teknologien. Jeg bruger min mobil til mail, Google, netbank og er også på Facebook, men synes selv, det er med måde.

Jeg har altid været efter mine tre børn, der nu er i 20’erne, da jeg synes, det er uhøfligt at sidde med mobilen ved sammenkomster, hyggestunder, spisebordet og så videre. Men det har ikke haft den store virkning. Selv min kæreste gør det.

Læs også: Læser til Puk: Føler folk sig nøgne uden mobilen i hånden?

Jeg oplever mere og mere at sidde og være den eneste, der ikke glor ned i den, når vi sidder fem-seks mennesker sammen. Jeg synes, det ødelægger hyggen, og er snart den eneste, der prøver at føre en samtale. Det gør mig rigtig ked af det, men når jeg bringer det op, bliver de enten sure og går i forsvarsposition eller synes, jeg er unormal.

Skal jeg bare vænne mig til, at sådan er tiden bare blevet?

En gammeldags kvinde

Læs også: Brev til Puk: En svada om misbrug af mobiler

Kære En gammeldags kvinde

At dømme efter, hvor ofte emnet mobiltelefoner kommer op her i brevkassen, så er du absolut ikke den eneste, der er træt af kun at se panden på de mennesker, du er i selskab med. Jeg melder mig også ind i klubben af folk, der har fået nok af mobiler.

Læs også: Puk Elgård: Lad os få regler for mobiltelefoner

Det, vi skal forstå, er, at selve smartphonen og alt det, man kan finde på den, er meget snedigt designet til at gøre os afhængige. Spil, apps, sociale medier og hele det tivoli, der åbenbarer sig for os, når vi sidder med mobilen, er lavet så dygtigt, at vi bare vil have mere og mere og mere.

Det er ikke, fordi jeg siger, at vi brugere er uden skyld i vores vaner, men jeg vil bare gøre opmærksom på, at vi er oppe mod stærkere kræfter, end vi måske umiddelbart ved.

Læs også: Brev til Puk: Mobilen giver mig ro i det offentlige rum

Jeg synes, du skal blive ved med at gøre opmærksom på det. Vi er nødt til at finde en måde at kunne være sammen på uden at miste øjenkontakt og nærvær. Det sker ikke, hvis vi resignerer. Kom med forslag. Inspirér dine nærmeste. Foreslå alle at lægge mobilen væk bare en halv time. Gør det til en vane at lægge den på bordet med forsiden nedad, eller læg alle mobiler i en kurv ved døren. Vi er nødt til at bekæmpe vores nye globale vane sammen. Så du må ikke give op. Lov mig det.

Bedste hilsner fra Puk

Læs også: Læser til Puk: Hunde reagerer også på mobiltelefoner