Puks brevkasse: Vi optræder ufrivilligt på nettet

Onsdag, 28. september 2022
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann.
Læserens overbo er en kendt influencer, som dagligt poster billeder på de sociale medier. Læseren og læserens kone har ufrivilligt optrådt på overboens billeder, hvilket har gjort dem utrygge i eget hjem. 

Min kone og jeg bor i en lejlighed i København, og lige over for os har vi en overbo, som gør os noget utrygge.

Genboen er åbenbart en meget kendt person. Vedkommende er influencer med flere hundrede tusinde følgere på instagram og er en af Danmarks meget kendte realitypersoner.

Vedkommende tager ofte billeder i sin lejlighed til sin instagram osv., hvor man desværre også kan se vores lejlighed – og indimellem også min kone og mig, især om aftenen, når lyset er tændt.

Vi vidste ikke, at dette fandt sted, indtil vores svigerdatter gjorde os opmærksomme på et billede på vedkommendes instagram.

Min kone og jeg er meget private mennesker og ønsker ikke at optræde på andres meget populære instagram-profil og blive delt mange hundrede gange. Ikke desto mindre er det desværre tilfældet i øjeblikket.

Vi tør ikke kontakte personen, da vi ikke ønsker en konfrontation. Vedkommende er nemlig en af de reality- og Instagram-personligheder, for hvem dårlig opmærksomhed er mindst lige så god som positiv, netop fordi vedkommende lever og ånder for at få opmærksomhed af enhver slags.

Vi frygter, at vedkommende måske vil bruge anledningen til at skabe mere opmærksomhed om sig selv. Men personen gør os meget utrygge, og vi føler, at vi bor på en scene, hvor alle kan kigge ind ad vores vinduer.

Det kan ikke være meningen.

Vi har gode gardiner, men det er da ikke meningen, at vi skal have gardinerne trukket for også om dagen?

Hvordan er reglerne? Må influencere tage billeder ind i folks private hjem og udstille dem på deres sociale medier uden folks samtykke?

Kan private mennesker som os overhovedet gøre noget?

K.

Kære K.

Jeg kan begynde med at fortælle dig, at det, influenceren gør, er forbudt. Det er krænkelse af privatlivets fred.

Vedkommende må ikke fotografere ind i din lejlighed. Du kan i princippet politianmelde det.

Du har loven på din side, og du kan derfor begynde med at lægge et brev i personens postkasse eller stille en kurv uden for døren med en besked, hvor du venligt beder dem ”skyde” uden om din lejlighed, da du føler det er ubehagelig, og at det iøvrigt er ulovligt.

Du kan også undersøge, om influenceren har en agent. Det har de ofte, og den oplysning kan måske findes på vedkommendes instagramprofil. Så kan du henvende dig til agenten.

Selvfølgelig skal I ikke finde jer i det der. Men man kan altid begynde med venlighed, det er derfor jeg foreslår det med kurven, og hvis ikke det hjælper, kan du gå hårdere til værks.

Jeg tror ikke, du skal være så bange for vedkommendes reaktion. Mange influencere lever af samarbejder med forskellige firmaer, og der er ikke penge i at være politianmeldt. Der er jo faktisk den mulighed, at det bare er en tanketorsk, og vedkommende ikke har tænkt sig ordentligt om.

Begynd med det søde og skru bissen på, hvis ikke det stopper.

Mange hilsner fra Puk.