Skal jeg blive skilt?

Tirsdag, 19. marts 2024
Af Puk Elgård
Illustration: Birgitte Ahlmann
Læseren overvejer at blive skilt fra sin ægtefælle på grund af hans alkoholforbrug, voldelige adfærd og nedladende tone over for deres børn.
Kvinde holder et knust hjerte

Kære Puk

Jeg har været sygemeldt med stress fra mit elskede job i fire-fem måneder. Jobbet var mit andet hjem, og mine børn elsker at komme der . Men det er ikke derfor, jeg skriver.

Jeg er bange for, at jeg nået til et punkt, hvor jeg kan se, at det at blive skilt fra min mand vil give så meget mere frihed og positiv energi til mine børn.

Min mand kan godt lide at drikke rødvin. Drikkeriet er dog blevet begrænset, efter at han en aften skældte sin familie og mig ud med de største skældsord. Han smadrede også ting og fortalte, at andre kvinder havde tilbudt ham sex, hvilket han påstod, han havde afslået, men jeg tror ham ikke.

Siden den aften er jeg blevet frastødt af ham. Jeg elsker ham, men ikke på samme måde mere. Jeg har et godt forhold til hans familie og besøger dem tit .

Det er mig, der har styr på tingene, putning, rengøring og vasketøj. Og ungerne henvender sig altid til mig, fordi han ofte har en nedladende eller barsk tone over for dem. Han er oftest i køkkenet og laver mad og tager sig af opvask osv., men hvis der er godt med rødvin, bliver der sendt en masse Snapchats, og maden er først klar kl. 20.30 på hverdage.

Hvad gør jeg? Skal jeg blive skilt?

Anonym

Kære Anonym

Du har taget et stort skridt. Du har fået øje på, hvor svært du har det i dit parforhold, og du har sat ord på det ved at skrive til mig.

Du har ret i det, du ser. Det er ubehageligt at leve med en mand, der drikker. En mand, der taler om sex med andre kvinder, og en mand du ikke stoler på. En mand, der har et stort temperament, som råber ad dig og sine forældre, og som taler nedladende til jeres børn. Der er mange ting, der gør, at du ikke har det godt sammen med ham.

Jeg kunne få den mistanke, at det ikke er dit job, der har gjort dig syg af stress, men dit parforhold. Hvordan lyder det?

Det kan være en rigtig lang proces at finde ud af, om man skal blive skilt. Det er overvældende, og det er livsændrende, og der er så mange spekulationer om, hvordan fremtiden skal se ud, og om man kan klare det.

Du er nødt til at fortsætte med stille og roligt at tænke det hele igennem. Hvordan er din økonomi? Hvor kunne du bo? Hvem kan hjælpe dig? Man kan altid finde løsninger, og man skal give sig selv lov til at tænke over dem. Du har brug for at modnes i din beslutning. Mens du går og finder ud af, hvordan dit liv kunne se ud uden ham, så vær der for dine børn. Vis dem, at der findes andre måder at være forældre på. Vis dem kærlighed, tillid, ædruelighed, regelmæssighed. Det vil de suge til sig, og det vil give dem ballast til at stå imod de udfordringer, de vil møde.

Tilgiv dig selv, hvis du ikke lige kan tage beslutningen i et snuptag. Det, du står i, er svært. Hvis du er bange for din mand, så sørg for, du ikke kommer i en farlig situation. Det er jeg ret sikker på, du allerede er god til. Der er en grænse for, hvor meget man kan tåle, og når den grænse er nået, er det godt at være forberedt og have tænkt det hele igennem.

Din mand har det ikke godt, men han skal selv tage ansvar. Det er ikke din opgave at få ham til at fungere. Han er en voksen mand, og han skal få styr på sit temperament og sit alkoholforbrug.

Du er i proces. Stol på processen.

Varme hilsner fra Puk