Svigerfamiliens rigdom går mig på

Tirsdag, 11. juli 2017
Af Puk Elgård.
Foto: Colourbox
Hun kommer fra små kår og sparsommelighed, hendes mand fra en meget rig familie. Problemet er, at hans rige forældre uafladeligt giver de tre børnebørn gaver og mange penge - og dermed et forkert forhold til penge.
Mand holder en masse penge

Kære Puk

Jeg er først i 40'erne og gift med en mand, som jeg har kendt, siden jeg var 17 år. Vi har tre børn og bor stadig i den by, hvor vi voksede op. Det betyder også, at vi bor ret tæt på begge svigerfamilier. Vi har det godt med både mine og min mands forældre, men − og der er et stort men! − min svigerfamilie er meget rig, mens min familie ikke har mange penge at rutte med.

Min opvækst har været præget af små midler og ikke råd til at slå ud med armene, og min mand har været vant til dyre biler, lange ferier, flot tøj og ikke mangel på noget som helst. Min mand og jeg klarer os fint, vi arbejder begge og mangler ikke noget. Min svigerfamilie er dog af en anden opfattelse. De taler hele tiden om, at de vil forære os det ene og det andet, og min mand ser ikke noget problem i at tage imod alt muligt, men jeg bryder mig absolut ikke om det.

Da børnene var små, fik de hele tiden i hoved og røv − undskyld mit sprog! − og de stikker rask væk vores børn 1.000 kr. her og 1.000 kr. der. Den mindste er 8 år! Hvad skal han med 1.000 kr.? Jeg synes virkelig, det er en dårlig måde at få kendskab til penge på.

Jeg kan ikke holde det ud og føler mig mutters alene. Jeg har lært at arbejde mig frem i livet. Det har af og til været tungt, men jeg vil faktisk gerne lære mine børn at kæmpe og arbejde for det, de får. Har du et råd, Puk? Forleden sagde min 14-årige søn, da hans telefon var gået i stykker: ”Vi køber da bare en ny!” Jeg var ved at kaste op.

Den sparsomme

Kære Den sparsomme

Du har fuldstændig ret i, at børn har godt af at lære at få respekt for penge. Utrolig mange børn i dag får i hoved og røv, som du selv skriver. Jeg tror, min opvækst var lidt som din. Jeg flyttede hjemmefra som 15-årig og har aldrig fået noget som helst.

I dag har jeg en fin økonomi og kan desværre godt selv forkæle min dreng lidt for meget. Vi gør vores børn en kæmpe bjørnetjeneste, når vi giver dem alt muligt. Samtidig kan jeg godt forstå dine svigerforældres ønske om at forkæle børnebørnene, men at stikke en 8-årig 1.000 kr., det er ret vanvittigt.

Selv om du er alene mod resten af familien, betyder det ikke, at de har ret, og at du skal bøje dig. Indkald til familiemøde. Tag emnet op og forklar dine bekymringer. Kom med eksemplet med mobiltelefonen og få dem til at forstå, at børnene ikke bliver respektfulde og taknemlige, hvis man lærer dem en så let omgang med ting og penge.

Hvis dine svigerforældre gerne vil give dine børn penge, kan de sætte dem ind på en spærret konto, så ungerne kan bruge dem, når det virkelig gælder. F.eks. når de flytter hjemmefra.

Du må mande dig op og stå fast. Det her skal du kæmpe for, også selv om det er svært. Du skal ikke komme med små drypvise ”pip” hist og her, men indkald til fælles kaffe og slå i bordet. Lad dem forstå, at der er alvor bag dine ord. Udtryk din taknemlighed for, at svigerfamilien vil bidrage så meget, men bed om hjælp og forståelse til, at det skal doseres på den rigtige måde. Alle mødre har en løvemor i hjertet. Find den frem og kæmp for dine værdier. Det er dig, der har ret.

Kærlig hilsen Puk