Kravlenisser i filt

Søndag, 8. november 2009
af Redaktion
Det sjove nissepar er godt ophængt med mus, sæk og husgeråd dinglende om fødderne
Foto: Jette M. Vesterager
Foto: Jette M. Vesterager

NISSEPAR
Højde (selve nissen): Ca. 30 cm.
Materialer: Filt i mørkerødt, beige, pink, rødt, orange, grå + mørkegrønt. 40 cm rød/gråstribet tubestrik (15 mm). Hørstof. Feston. Pels. Hvidt plys. Sort lak. 1 minibæltespænde. Træsko og sivsko (30 mm). 1 minikagerulle. 1 lille sivkost, 10 par små, sorte bamseglasøjne. 60 cm lædersnor. Pladevat. 2 stk. ståltråd.
Mønster: Kan hentes ved at klikke her.

Klipning: Tegn kroppene op fra mønstre (se ovenfor) og saml ifgl. markeringer. Den nederste linje er kjole, den stiplede er frakke. Tegn også mønstre til hoved, hænder og nissehue. Klip alle dele dobbelt i filt +et tyndt lag pladevat. Klip kjole, huer og frakke i rødt. Klip hænder og hoveder i beige. Klip i grå filt: 2 stk. a 8 x 3,5 cm til bukser.

Nissefar: Læg vat imellem alle dobbelte filtdele. Sy hånd- og hoveddele sm langs kanten, 2 og 2, med knaphulssting og kraftig, beige tråd. Sy de 2 grå bukseben sm til 2 rør. Læg frakkedelene dobbelt med pladevat imellem. Sy dem sm langs kanten med knaphulssting: Start i det ene ærmes top og sy ned til underkant. Klip 2 stk. tubestrik a 10 cm til ben. Træk et bukseben på hvert strikben og læg dem op mellem frakkens lag forneden. Sy videre med knaphulssting langs underkanten (benene sys samtidig fast) og op langs den anden side til hånden. Læg en hånd ned i ærmet og sy videre langs ærmekant og ærme hen til halsen. Læg hovedet i halshullet og sy videre. Fortsæt det sidste stykke rundt på denne måde, og læg også den anden hånd i før syningen. Rynk buksekanterne sm og sy dem ind til benene.
Sy huedelene sm med knaphulssting, men lad undersiden stå åben. Stik hovedet op i huen, put lidt pels op i huen bagpå og i siderne, og sy langs huekanten med knaphulssting (hoved og hår sys samtidig fast). Klip 1 cm brede strimler af plys og sy dem på i hånden langs frakkens underkant, ærmer og hals (både for og bag). Sy til sidst en plysstrimmel fast midt for på frakken samt på huens underkant (hold ansigtet frit). Klip i pels en lille firkant til skæg og sy den på ansigtet, så der stadig er plads til øjne. Sy på skægget et par vandrette, røde sting til mund. Sy med sort tråd franske knuder som øjne.
Klip en strimmel sort lak eller skind til bælte. Sæt spændet på, læg bæltet om taljen og sy fast med lodrette sting og grå tråd som "bæltestropper". Klip tubestrikken af til 9 cm's længde og lim enderne ned i træskoene.

Sæk: Klip 1 stk. hør på 10 x 16 cm. Sy en lille lap på med grove sting. Fold stykket dobbelt og sy side og bund sm med grove sting fra retsiden. Fyld lidt vat i sækken og sy en rynketråd i lidt under overkanten. Rynk sækken sm foroven og sy den fast til det ene ben.

Mus: Klip i grå filt: 5 kræmmerhuse a 1 kvart cirkel med sider på 8,5 cm + 5 par ører, der klippes som 2 sammenhængende trekanter (som i alt er 4 cm brede og 2,5 cm høje). Lav en lille fold i hvert øre og sy stykket på den kvarte cirkel, 2,5 cm fra spidsen midt på, således at ørerne står lidt op. Sy den kvarte cirkel sm til et kræmmerhus, ret mod ret, med knaphulssting. Fyld vat i og sy rynketråd langs åbningen. Rynk tråden, sæt 1 stk. lædersnor i hullet og sy fast. Sy 2 øjne i foran ørerne. Sy med sort omkring snuden. Sy 2 mus til nissefars ene fod og 1 mus til den anden.

Nissemor: Sy krop med hænder og hoved som beskrevet under nissefar. I stedet for pelskanter lægges lidt feston ind i kanterne forneden på kjole og ærmer før disse sys sm. 2 ben a 8 cm i tubestrik sys med i kjolens underkant. Hår og hue laves som nissefars, men i stedet for plys sys en 5 mm bred strimmel pink filt på huekanten med små korssting. Klip tubestrikken af, så længden med sko på bliver den samme som nissefar. Lim tubestrikken ned i sivskoene.

Forklæde: Tegn efter kjolemønstrets underdel en streg, 1 cm inde fra siderne og 4 cm fra underkanten, klip i hør efter dette mønster et skørt med 5 mm's sømrum. Klip desuden 1 stk. på 5 x 5 cm til smæk + en 2 cm bred strimmel til linning og stropper. Fold skørtets og smækkens yderkanter 5 mm ind og sy fast med røde stikkesting. Klip linning i taljemålet + 2 cm. Fold 5 mm ind langs linningens sider. Hæft smæk og skørt fast under linningens midte og sy med røde sting rundt om linningen (skørt og smæk sys samtidig fast). Sy feston fast til underkanten. Pynt forklædet med små filthjerter i forskellige farver. Klip 3 små pink filtcirkler til "knapper". Klip 2 stropper, der er lange nok til at krydses midt bag. Fold stroppernes sider 5 mm ind og sy fast med rødt. Sy stropperne til smækkens sider foroven og sy en pink "knap" på hver. Fold linningen om taljen og sy den sammen midt bag med en pink "knap" ovenpå. Fold stropperne op over skuldrene, kryds dem bag og sy dem til linningen.

Klejner: Klip i orange filt 4 ens romber med sidelængde 2,5 cm og med en slids i midten (som når man former en rigtig klejne). Sy romberne sm 2 og 2 langs kanterne med knaphulssting og "vrid" klejnerne. Sy dem let sm og brug tråden til at sy de 2 klejner til det ene ben. Sy den sidste mus samt kagerulle og kost til benene.

Ophæng: Klip i grønt filt 4 strimler a 2,5 cm x 10 cm. Klip strimlerne med en spids i den ene ende og et '"V" i den anden. Sy strimlerne sm med stikkesting, 2 og 2, tæt ind om hvert sit stykke elefanttråd. Klip buede hak ind mod stænglen fra 2 retninger, så der klippes filt væk og dannes "grannåle". Sy nisserne til grangrenene ved at folde deres hænder om elefanttråden på hver side af granen. Sy ned med små stikkesting, som var det fingre. Klip elefanttråden af 3 cm fra hænderne og rul enderne sm med en tang.

Opskrift: Berith Ann Christensen


Flere søde nisser...
Skovnisser
Nissehoved med yoyo skæg
Familien nissen
Nuttede nissebørn