Kære Puk
Middagsgæster er blevet en plage
Et populært nytårsforsæt handler som bekendt om at leve sundere. Nu er vi et stykke inde i året - og forsættet skal stå sin prøve!
Med lidt flere grøntsager og lidt mindre fedt i maden kan det sagtens lade sig gøre at holde vægten og nyde et lækkert måltid samtidig. Lad dig inspirere af andre læseres bedste råd til, hvordan dine hverdagsretter bliver lette og lækre på én gang.
Vi har samlet 10 gode råd:
1.
Grøn kartoffelmos
L.H., Helsingør:
Kæmper i forgæves med at få ungerne til at spise den sunde broccoli, gør som jeg, når I laver kartoffelmos: Kog broccoli og kartofler møre uden salt. Pisk dem sammen og tilsæt lidt af kogevandet samt lidt olivenolie el. smør og til sidst lidt salt, og du har den sundeste, grønne mos som ungerne vil elske, både for den gode smag og dens smukke farve.
2.
Fedtfattig sovs
E.C., Hvidovre:
Vi kan godt lide god sovs, men vil ikke have den så fed. Derfor hælder jeg stegeskyen fra steg, and eller kylling i en skål, som jeg stiller i køleskabet, indtil fedtet ligger foroven. Det får fuglene. Selve skyen laver jeg sovs på med en blok grønsagsbouillon, forskellige krydderier, rødvin og majsstivelse for at den kan få en god smag. Sovsen bliver herlig, og vi kan spise med god samvittighed.
3.
Cremefraiche i stedet for smør
A.J., Viborg:
Når jeg bager en chokoladekage, hvor der skal smeltet smør i, skifter jeg smørret ud med 9 procent cremefraiche. Kagen bliver rigtig lækker, og der er ikke så mange kalorier i.
4.
Lækre kålrouletter
I.L., Skive:
Når jeg laver hvidkålsrouletter, tager jeg først de store blade af kålen, så hakker jeg resten af kålen fint og river nogle gulerødder og kommer begge dele i farsen. Det smager dejligt og strækker farsen.
5.
Ekstra tynde småkager
A.A., Søborg:
Når du skærer småkager ud af en rulle dej og har lagt dem på pladen, så prøv at lægge et ekstra stykke bagepapir over og rul endnu en gang. Småkagerne bliver fine og papirtynde.
6.
Gode fiskefrikadeller
G.P., Nørresundby:
Når jeg steger fiskefrikadeller, former jeg først farsen til store boller, som jeg koger i letsaltet vand. Derefter brunes de hurtigt på panden. På den måde bliver de rigtig flotte og falder aldrig sammen.
7.
Nemme grønsager
M.H., Varde:
Når jeg koger kartofler, så sætter jeg en skål med grønsager oven på kartoflerne og drysser lidt salt ved - intet vand. Når kartoflerne er færdige, er grønsagerne det også.
8.
Stegning uden fedt
A.N., Middelfart:
Jeg steger karbonader, bøf, frikadeller osv. på bagepapir i ovnen. Det sparer på fedtet, og når det er en varmluftsovn, er det hurtigt at stege mange på en gang.
9.
Lette farsretter
D.L., Aaabenraa:
Når jeg laver fasretter (frikadeller, forloren hare eller hakkebøffer) bruger jeg altid en spsk. kartoffelmel til ½ kilo fars. Det gør farsen mere let og ikke så kompakt.
10.
Bagte gulerødder
K.M., Albertslund:
Når du bager kartofler i stanniol i ovnen, så prøv at lægge en gulerod i samme pakke, de smager meget bedre end de kogte.