Længe leve lavendler

Fredag, 23. juli 2010
af Primaerbillede: Foto: Anne-Marie Øby m.fl.
Lavendler er et velduftende, uimodståeligt sommerindslag i både små og store haver
 Foto: Anne-Marie Øby m.fl.
Foto: Anne-Marie Øby m.fl.

Af Tonie Ørvad Andersen

Lavendlen er blevet en klassiker i danske sommerhaver på trods af, at den ikke stammer fra vores koldere egne. Der er noget ganske særligt over denne velduftende - planternes Chanel No. 5.

Lavandula angustifolia
'Rosea' er en vinterhårdfør,
helt lysrosa lavendel, som har
klaret vinteren fint i en rustik
cementkrukke. Krukken er fra
Callapor til ca. 55 kr.

Lavendler til mor
En sommersøndag hørte jeg pludselig hoveddøren smække. Rose manglede! Jeg sprang i træskoene, løb panisk ud ad døren og mødte et vidunderligt syn. Langs hele havegangen vokser en masse duftende lavendelbuske, og midt i dem stod Rose og klippede lavendler med sin lille papirsaks. "Hej, mor, jeg laver lige en buket til dig", sagde hun fornøjet.

Når trangen melder sig
Først senere tog vi den fortrolige snak om, at man ikke går ud alene uden at spørge først. Men jeg forstod hende så godt - når trangen til duftende lavendler kommer over én, så må man bare rykke! For denne fantastiske urt/blomst/ busk tiltaler nemlig i forbavsende grad både voksne og børn.

En trofast klassiker
Lavendlen er robust, trofast og nem - selv her i vores kolde nord, hvor den ikke "er født". Den findes i både by og på land i grandiose såvel som ydmyge haver. Det særlige ved denne velduftende urt er, at den trodser alle modeluner som en slags planternes Chanel No. 5 - den går simpelthen aldrig af mode. Længe leve lavendler!

INFO

Lavendler må ikke klippes længere ned end til knopperne eller de grønne blade. Ellers skyder de ikke igen. "Trætte" planter kan evt. graves op og genplantes, så kun 10-15 cm. af toppen stikker op. Det skulle gøre den tæt og lav igen.

Læs mere på havenyts hjemmeside


Duftende lavendelblomster og rosenblade samt en lille smule blødgørende, neutralt duftende olie - ah, siger fødderne!

LÆS OGSÅ:


Lavendel mod
hovedpine

En hyldest til
hylden

6 tips til velvære
med roser