Sådan overlever haven din ferie

Mandag, 14. juli 2014
af Tonie Ørvad Andersen. Foto: Carina Krüger
Her er et par ting, du kan gøre, inden du drager af sted, som gør haven nemmere at komme hjem til igen. Der er også et par tips, der kan lette en evt. havepassers arbejde.

Start med lugning! Det lyder måske tumpet at bruge dyrebar tid på lugning, lige før man tager på ferie, men ukrudt giver resten af havens planter mere end kamp til stregen om vand, lys og næring.

Og så smider det millioner af frø, mens man er væk!

Klip så meget ned, du kan af roser og stauder, inden du drager af sted. Roserne holder pause alligevel, og så kan både de og stauderne forberede sig på en sensommerblomstring, som du kan nyde, når du kommer hjem.

Klip også krydderurter ned, de smager af mest, når deres blade er friske, og ved klipning begynder de at udvikle nye skud, der kan høstes, når du er tilbage.

Lav evt. en dejlig pesto af overskydende krydderurter og salater.

LÆS OGSÅ: Lækker pesto af spinat og basilikum

Populære artikler på familiejournal.dk

Hørt fra børnOpskrift på chokoladekage til fødselsdagSødt ophæng med ugler til barnevogn

Gør vandingen nem

Alle krukker sættes så vidt muligt det samme sted, så det er nemt for en evt. vandingsvikar.

Find et sted i læ og helst i skygge eller halvskygge, med rigeligt med vandkander ved siden af og gerne i nærheden af regnvandstønde eller udendørs vandhane.

Har man plads i bilen, kan man jo også tage sine yndlingsblomster og krydderurter med i sommerhus, på camping eller lign.

Klip og pluk

Bed også havevikaren om at plukke dine sommerblomster, så de ikke blomstrer af og går i frø, mens du er væk. De fleste vil elske at få dejlige buketter af friske haveblomster med hjem.

LÆS OGSÅ: Sådan holder buketten længere

Hjælp plukkevikaren ved at lægge sakse frem til formålet.

Hvis blomsterne står lidt spredt i haven, man kan evt. lave en meget rustik tegning af haven og markere de steder, hvor sommerblomster, ærter, bønner og lign., som helst skal plukkes jævnligt, befinder sig.

Læs mere om havens ferieklargøring i Familie Journal nr. 29, som udkommer mandag d. 14. juli 2014