Indkøbssedlen er alfa og omega

Onsdag, 19. januar 2011
af Redaktion
Hun har rådet og vejledt flere generationer af danskere om alt vedrørende husholdnin¬gen – ikke mindst den økonomiske side af sagen. Familie Journal har opsøgt husholdningsoraklet for at få hendes bedste sparetips
Husholdningsoraklet Inge Norus deler sine bedste sparetips med barnebarnet Amalie. Foto: Torkel Dyrting
Husholdningsoraklet Inge Norus deler sine bedste sparetips med barnebarnet Amalie. Foto: Torkel Dyrting

74-årige Inge Norus har været guru og rådgi­ver for adskillige generationer. Når det gælder vores privatøkonomi, ser Inge histo­rien gentage sig og nutidens unge ryge i de samme fælder som deres forældre. Dog med en væsentlig ændring:
- Mulighederne for at købe sig til aftensmaden frem for at tilberede den selv er større end nogen sinde. Og pizza, sushi og den slags er ikke billigt. Tenden­sen i dag er, at man køber sin frokost i kantinen på arbejdsplad­sen, mens det til aften ofte ender med fastfood. Når man vil spare og have hånd i hanke med økonomien, er det derfor ifølge Inge først og fremmest indkøbsvanerne, man skal kigge efter i sømmene.

INGE NORUS' FEM BEDSTE SPARERÅD

1. Stift aldrig gæld

2. Lav et husholdningsbudget

3. Skriv indkøbsseddel

4. Køb kun det ind, der står på sedlen

5. Sørg for at kassere mindst muligt mad

Planlæg dine indkøb
- Som udgangspunkt kan det anbefales at gå på indkøb en gang om ugen. Og at have skrevet en indkøbsseddel. Løber man tør for noget, skriver man det på sedlen til næste gang, man er ude at handle. Man går efter ugens tilbud, men vigtigst er det dog, at man kun køber det, man skal bruge.

Følg en opskrift
Når de ugentlige indkøb er gjort, anbefaler jeg, at man følger en opskrift og ikke laver mad til flere, end man er. Når man kok­kererer efter princippet om, at "resten kan man spise en anden dag", ender resterne så godt som altid bagest i køleskabet, hvor de fylder op og stille og roligt bliver uegnede til menneskeføde.

Søg de billige løsninger
Endelig vil jeg slå et slag for, at man finder billige løsninger på de små ting, der forsøder ens hver­dag. Aviserne kappes om læsere, og ved at følge tilbuddene og springe fra avis til avis, kan man imidlertid holde sit avishold gående i årevis. Når det gælder biografture, bør man holde øje med biografernes tilbudsordninger og billigdage. Og så skal man aldrig glemme, at man på bib­lioteket kan låne alverdens bøger ganske gratis, smiler Inge Norus.

Af Johan Isbrand

Læs også


10 gode tips
til at undgå
madspild


Se gode
forbrugstest
Test af
appelsinjuice


Test af
urteknive