Amalie tager kampen op mod fordommene: Ville være elektriker 

Tirsdag, 20. september 2022
Af Iben Haahr Berner. Foto: Birger Storm
“Det er da kun for dem, der ikke kan klare gymnasiet” og “det er da ikke noget for en klog pige som dig” er bare et par af de kommentarer, 22-årige Amalie Schwartz er blevet mødt med, efter hun i 2016 droppede ud af gymnasiet og gik i lære som elektriker. I dag er hun udlært og arbejder som byggeleder.

Langt, blondt hår, velplejede negle og sorte eyelashextensions. Det er nok de færreste, der ved første øjekast vil forbinde Amalie med en elektriker. Og det var da bestemt heller ikke planen fra begyndelsen, hvis man spørger den unge kvinde.

Lå ikke i kortene

– Det lå bestemt ikke i kortene, at jeg skulle blive håndværker, jeg ville jo være advokat, for der kunne man tjene de gode penge, siger Amalie grinende.

Hun har altid været en flittig og hårdtarbejdende pige, hvilket bragte en masse flotte 10- og 12-taller med sig i folkeskolen. Faktisk sluttede hun sin 9. klasse med et snit på 10,3 og fortsatte i 10. klasse på efterskole, hvor hun igen skovlede gode karakter ind.

STX var planen

Det var meningen, at Amalie skulle fortsætte sin ungdomsuddannelse på stx på Nykøbing Katedralskole, eftersom hun havde så flotte karakterer. På baggrund af dem mente hendes vejleder, at gymnasiet var det oplagte valg.

Amalie begyndte i gymnasiet på matematik-fysiklinjen, fordi hun var glad for at arbejde med tal og udregninger.

Men som tiden gik, kunne hun mærke, at hendes hjerte bankede for noget, hvor hun kunne gå mere praktisk til værks og have hænderne i brug. Efter flere måneders overvejelse besluttede hun sig for at droppe ud af gymnasiet og vende snuden mod en erhvervsuddannelse. Selv om Amalie var sikker i sin beslutning, var det ikke ligetil at få mor Theresa med på idéen.

– Det sværeste var at skulle hjem og fortælle det til mor og far. Jeg trak den helt til det sidste og fortalte det først to dage før juleferien, siger Amalie.

Galleri: Amalie tager kampen op mod fordommene: Ville være elektriker 

Mor var skeptisk

Som forudset faldt nyheden ikke just i god jord hos Amalies bekymrede mor, der ikke kunne forestille sig sin datter i et håndværksfag:

– Jeg blev selvfølgelig vildt bekymret over, at hun ville droppe ud, for hvad så? Og så er jeg bare vokset op med, at det er mænd, der er håndværkere. Jeg kunne ikke forestille mig en pige som håndværker, siger Theresa Hansen.

De første par dage var stemningen mellem Amalie og hendes mor trykket, for hun havde svært ved at affinde sig med datterens beslutning.

Tager sagen i egen hånd

Det stoppede dog ikke den vedholdende Amalie, der stædigt holdt fast i sin beslutning om at droppe ud af gymnasiet. Hun bestilte en tid hos studievejlederen for at få underskrevet en udmeldingsblanket. Hun ville forfølge drømmen om at blive elektriker.

Amalie tog til møde med studievejlederen og blev igen mødt af modstand.

Til mødet var hendes vejleder og også fysiklæreren kaldt ind for at overbevise hende om at blive på gymnasiet. De sagde, ”du spilder dine chancer, hvis du dropper ud. Stx åbner langt flere muligheder end en erhvervsuddannelse. Det er spild af intelligens at stoppe”.

Amalie holdt dog fast i sin beslutning og underskrev udmeldningblanketten.

Kort tid efter troppede hun selv op på CELF, Center for Erhvervsrettede uddannelser, Lolland Falster, og sagde, at hun gerne ville meldes ind.

Landede på den rette hylde

Amalie begyndte som elektriker på eux, som er en kombination af en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse. Man har både skolefag som matematik og dansk samt praktiske el-fag. Hverdagen består altså af timer på skolebænken kombineret med en læreplads.

På lærepladsen i Aktiv El var Amalie den eneste pige ud af 80 ansatte, og hendes første dag som lærling står soleklar i erindringen.

– Jeg kan huske, at den første gang, jeg trådte ind i frokoststuen, var meget speciel. Jeg var jo den eneste pige og ville bare gerne vise, hvad jeg kunne.

Amalie faldt hurtigt til i sin nye hverdag på lærepladsen, og hendes flittighed og gode arbejdsmoral medførte større ansvarsområder, hvilket Amalie ivrigt tog imod. Mens hun stadig blot var lærling, blev hun tilbudt stillingen som byggeleder på et projekt i Maribo.

Meget stolt mor

Når de sidder sammen hjemme i Amalies baghave i dag, er det tydeligt, at stoltheden lyser ud af den i begyndelsen så bekymrede mor. Når hun ser tilbage på sin datters rejse hertil, er hun dybt imponeret over Amalies engagement og vedholdenhed.

– Jeg er simpelthen så stolt af hende! Jeg har jo fulgt med på sidelinjen i alt det, Amalie har været igennem, og hvad hun har skulle lære. Der giver hun os alle sammen baghjul, siger hendes mor stolt.

Amalie smiler kærligt til sin mor. Hun er godt klar over, at mangel på oplysning om erhvervsuddannelserne skaber fordomme og forestillinger, der slet ikke holder stik.

Boss Ladies

Netop denne mangel på oplysning omkring erhvervsuddannelser og kvinder i håndværksfaget har fået Amalie til at tage affære.

I sin fritid er hun sammen med næsten 300 andre kvindelige håndværkere en del af ambassadørkorpset Boss Ladies. En af deres opgaver er at tage ud på folkeskoler og fortælle om håndværksfagene, så eleverne kan få et realistisk indblik i den verden og stille spørgsmål til faget.

– Jeg tror, det rykker noget, at eleverne kan sætte ansigt på mig som kvindelig elektriker og stille mig spørgsmål, i stedet for at snakke med en lærer eller studievejleder om det.

Ved at være aktiv i Boss Ladies håber Amalie, at hun fremadrettet kan være med til at nedbryde de fordomme, der længe har præget erhvervsuddannelserne. Både i forhold til at gøre det mere attraktivt for kvinder at vælge uddannelser, der i høj grad er domineret af mænd, samt vise at der er andre uddannelsesveje end den gymnasiale og akademiske.

Ambitiøs ung kvinde

Den hårdtarbejdende unge kvinde har da bestemt også ambitiøse mål for sin fremtidige karriere.

Amalie vil fortsat arbejde i Aktiv El, hvor hun var i lære, og samtidig spare op til at kunne leve på SU og læse til installatør, så hun på sigt kan arbejde i et rådgivningsfirma.