Clara kom til verden med hjælp fra en ægdonor

Fredag, 26. februar 2016
af Jannie Lykke Øberg, Foto: Morten Mejnecke
I syv år prøvede Lasse og Marianne at få et barn sammen, men hver graviditet endte i abort. Til sidst valgte de at benytte en ægdonor, og så kom lille Clara til verden.
Clara kom til verden med hjælp fra en ægdonor
Marianne har altid kendt til den genfejl, der eftersigende skulle gøre det svært få hende at føde et sundt og raskt barn. Men hun havde fået af vide på genetisk institut, at der kun var en fjerdel chance for, at noget vil være galt med fostret. Så hun og manden Lasse tænkte ikke så meget over det. Parret startede i fertilitetsbehandling, og Marianne blev gravid. Men ved en tidlig scanning var der ingen hjertelyd. Marianne fik sin første abort i i en alder af 24 år. Læs også: Begge børn er en gave til os

En privat sag

Et nyt forsøg blev til endnu en graviditet, men Marianne aborterede. Det gjorde hun også tredje, fjerde og femte gang. Hun rejste sig hver gang, fokuseret på, hvordan de nu skulle komme videre. – Men det var hårdt, når uvidende folk spurgte, om vi ikke snart skulle have os nogle børn, nu vi både havde hus og hund, siger Marianne og kigger ned på sine foldede hænder. – Det er egentlig sjovt, at noget så privat er noget, alle mener, de har ret til at vide.

Mistede modet

Lægerne erkendte til sidst, at Marianne havde brug for mere hjælp end først antaget. Parret blev derfor henvist til en klinik i Odense, der kunne tage æg ud af Marianne og undersøge dem efter befrugtning. Men heller ikke denne metode hjalp synderligt på problemet. For de fleste af æggene var syge, andre af dårlig kvalitet. Alligevel blev hun gravid igen og igen, og niende gang var det med tvillinger. Modløshed indtog langsomt hendes krop efter tabet af de to tvillingefostre. Langsomt måtte Marianne erkende, at hun i hvert fald ikke kunne videreføre sine egne gener. Læs også: Anny tog sin handicappede datters liv – Jeg følte ikke, jeg levede op til det, jeg skulle som kvinde. Og jeg havde det svært med tanken om, at jeg skulle være afhængig af en anden kvinde, uanset hvilken vej vi valgte.

Hjælp fra donor

Marianne skrev sin og Lasses historie på en hjemmeside kaldet blivaegdonor.nu uden de store forventninger. Men efter kort tid skrev en kvinde fra København til parret med tilbuddet om at donere æg. Hun faldt for deres historie. Marianne blev gravid for tiende gang med hjælp fra ægdonor Mia á Rógvi. Læs, hvorfor Mia donerede sine æg her >> – Jeg føler hundrede procent, at Clara er min. Hun er ikke et produkt af mit æg men det er mig, som har båret hende og født hende. Det betyder altså noget. Jeg plejer at sige, hun har fået det bedste af tre verdener.

En hilsen fra donor

Den første jul, Lasse og Marianne kunne fejre med Clara, blev de overrasket af et bud, der ringede på døren. Der blev afleveret to gaver med dertilhørende kort fra donoren Mia. Et familietræ til Marianne og Lasse samt et sølvæg til Clara med en lille besked, hvor der stod: ”Må lykke og glæde fylde dit liv.” – Det var den bedste gave nogensinde. Og så skrev hun, at Clara ligner mig. Marianne er også lykkelig for det tilbud, der fulgte med Mias brev: Hvis Lasse og Marianne en dag vil have søskende til Clara, skal de ikke tøve med at kontakte hende igen. Læs også: Caroline gamlede med sine børns liv
Clara kom til verden med hjælp fra en ægdonor
Lasse og Marianne med deres datter Clara