Det var første gang, hun på helt egen hånd stod for en komplet julemiddag, så det var ikke uden sommerfugle i maven, hun gik til opgaven. Men Gitte Thirstrup Hansen fra Odense havde sidste år den på alle planer mest vellykkede jul, man kunne tænke sig, med sine to døtre Camille og Leah, som i dag er ni og seks år.
– Vi fik flæskesteg med rødkål, brune og hvide kartofler og ikke mindst chips, som i pigernes øjne er det vigtigste af det hele. Og vi fik risalamande med mandel. Camille fik mandelgaven, som var en klassisk marcipanfigur. Og pigerne fik hver en slikkepind, som jeg havde indkøbt for at sikre mig, at ingen blev skuffede, fortæller 37-årige Gitte.
Også på gavefronten var alt, som det skulle være:
– Leah fik et sæt med pony-figurer, og Camille fik et legetøjs-tatoveringssæt. Begge gaver var store ønsker fra pigernes side, og oveni fik de begge en æske med modellervoks.
Julemaden var indkøbt for et Rema 1000-gavekort på 500 kroner, mens gaverne kom i hus via et 1.000 kroners gavekort fra GoGift. I begge tilfælde rakte beløbet til at dække alle herlighederne, og de to gavekort udgjorde til sammen den julehjælp fra Dansk Folkehjælp, som Gitte havde søgt og været så heldig at få tildelt.
– Uden hjælpen havde jeg bare ikke haft råd til at give pigerne den oplevelse, siger hun.
På selve juleaften, 24. december, fejrede døtrene jul hos deres respektive fædre og fik dermed hver især en dobbelt jul med det hele, hvilket jo aldrig er det værste, der kan overgå et barn.
Selv holdt Gitte juleaften hos sin mor i Aarhus.
– Når jeg nogle år ikke har haft pigerne juleaften, har jeg fejret den hos min tvillingesøster i Holland. Så har hun givet mig rejsen i fødselsdagsgave, da jeg fylder år tæt på jul. Eller også er hun kommet til mig. Andre år har jeg haft Leah og Camille med hos min mor. Det har også været dejligt. Men vores julefejring den 21. var helt og holdent vores. Det hele foregik i vores eget hjem og på vores egne præmisser.
Som man formentlig har regnet ud, har Gitte ikke de store pengebeløb at gøre godt med i hverdagen. Hun er uddannet folkeskolelærer, men nåede kun at arbejde som sådan i tre-fire år, inden en uheldig kombination af begivenheder kom på tværs:
– I 2014 gik jeg på barsel, i forbindelse med at jeg skulle føde Leah. Men allerede inden havde jeg været så uheldig at miste mit job. Og før Leah nåede at blive et år gammel, gik hendes far og jeg fra hinanden, og jeg blev alene med pigerne. Oveni har Leah haft nogle udfordringer, som har gjort situationen sværere. Så meget ved vi i dag, at der ikke er autisme på spil, siger Gitte om sagen, som en privat børnepsykiater nu sidder med.
Som følge af det pres, hun som enlig mor pludselig stod i, blev hun imidlertid ramt af både stress, depression og angst.
– Det kulminerede i begyndelsen af 2016, hvor jeg oven i mine andre lidelser også sloges med en frossen skulder, som gjorde det svært for mig at løfte på små børn. At jeg boede på 2. sal, gjorde ikke det hele nemmere, husker hun.
Heller ikke økonomisk var der meget at fornøje sig med. Gitte var på kontanthjælp, og for døtrenes skyld besluttede hun i sommeren 2018 at søge sommerferiehjælp gennem Dansk Folkehjælp.
– Det var en overvindelse at bede om hjælp på den måde, og det viste sig at være endnu sværere at stå ved det og indrømme det over for andre, at man havde brug for hjælpen. Men vi var altså 15 familier fra Fyn, der kom på Western Camp på Lolland, og det var vores vildeste oplevelse nogen sinde som familie.
Og med en vellykket sommerferie i bagagen var næste naturlige skridt at lægge billet ind på julehjælp.
– Pigerne har nogle søde fædre, som er leveringsdygtige i både dejlige sommerferieoplevelser og store gaver til jul. Og det er jo skønt for dem, men det skaber også en ubalance. Camille skrev for eksempel sidste år på ønskesedlen til sin far, at hun ønskede sig en computer og et løbehjul. Af mig ønskede hun sig en malebog. Og selv om mine døtre i sidste ende ikke lider nød, gør det et eller andet sted ondt, at man har sparsomme muligheder for at opfylde deres ønsker, og at børnene tilmed er bevidste om det. Det kommer til at stå lysende klart for en, at man ikke på samme måde som deres fædre er leverandør af store, uforglemmelige barndomsminder.
– Børnene ender med at se tilbage på en række særlige oplevelser med deres fædre og bedsteforældre, men ingen med deres mor. Derfor kan jeg kun anbefale, at man bryder med det tabu, der findes om det at modtage hjælp. Det betyder noget for børnene, at de ved, at den og den gave kom fra deres mor. Og det er en oplevelse for alle parter, som man ikke skal snyde sig selv for, siger Gitte.
Et stigende antal trængte familier modtager hvert år julehjælp, og Dansk Folkehjælp er blot en blandt mange organisationer, man kan søge hos.
I 2020 fik organisationen i øvrigt for første gang en hjælpende hånd fra museet Møntergården i Odense. Museet lancerede nemlig en ny tradition i form af Julesparegrisen, som gæster kunne lægge pengebeløb i. Disse penge gik direkte til Dansk Folkehjælps julehjælp. Trods corona og fravær af turister i byen nåedes museet alligevel at indsamle knap 2.500 kroner.
– Der skal nok ryge langt flere penge i Julesparegrisen i år, forudser Gitte, som siden marts 2020 har været på et såkaldt ressourceforløb gennem Odense Kommune.
– Der er godt tre år tilbage af forløbet, som går ud på, at det skal klarlægges, hvor mange timer jeg fremover vil være i stand til at arbejde, og hvilke fremtidige muligheder jeg i det hele taget har med hensyn til job og uddannelse. Samtidig får jeg en ressourceforløbsydelse, som har forbedret min økonomiske situation betydeligt, i forhold til dengang jeg var på kontanthjælp.
Op til jul sidste år forærede Gittes mor hende et stort kunstigt juletræ, som hun og døtrene pyntede sammen.
– Stjernen i toppen lavede vi sammen af piberensere på selve dagen, hvor vi holdt vores helt egen julefejring. Den var ikke køn i traditionel forstand, men pigerne syntes, den var perfekt. Hvis nu min mor ikke havde foræret mig træet, skulle vi nok have fået os et træ alligevel. Blandt andet ved jeg, at der er folk, som simpelt hen forærer juletræer væk, siger Gitte.
I år vil Gitte endnu en gang søge julehjælp, så hun, Camille og Leah igen kan få en juleaften helt for sig selv.
– Men der er ingen garanti for, at jeg endnu en gang er så heldig at få Dansk Folkehjælps julehjælp, så jeg søger hos nogle flere organisationer denne gang. Da børnene kom i seng 21. december sidste år, meddelte Camille mig i øvrigt, at det havde været hendes bedste jul nogen sinde. Og dermed var mit eget store juleønske også opfyldt. SHAPE \* MERGEFORMAT