De gode gamle tegneserier

Mandag, 6. maj 2013
af Anette Lillevang Kristiansen, fotos: Aller Arkiv
Kan du huske alle de sjove tegneserier, vi læste som børn? Der var ikke noget bedre end at fordybe sig i spændende søslag, indianere og andre herlige eventyr. Her på Familie Journal har vi været helt nede på bunden af arkivet og fundet de gamle tegneserieforsider frem igen

Tegneserier har en meget gammel tradition her til lands, og der er vist ikke ret mange voksne i dag, der som børn ikke har siddet med et tegneseriehæfte og forsvundet helt ind i en verden beboet af talende ænder, indianerpiger, flyvende supermænd og drabelige pirater.

Hos Aller Media, som laver Familie Journal, Ude og hjemme og flere af de andre kendte ugeblade, har man også lavet tegneserier, både som selvstændige hæfter og små korte historier inde i bladene.

For tiden kan man finde henholdsvis "Blondie" og "Klaus Kludder" i Familie Journal, men tegneseriergenren er ikke slet så stor som i dens storhedstid i 40erne, 50erne og 60erne.

Lav dine egne Klude Klavser

Charlie Chaplin og alle de andre

Børn og unge elskede tegneseriehæfterne, og i flere år fra 1916-28 havde Illustreret Familie Journal mindre serier af engelsk og amerikansk oprindelse som "Charlie Chaplin" og "Willy på Eventyr".

I 1935 begyndte Harry Nielsen, at tegne serien "Bamse fra Eventyrland" der senere kom til at hedde "Bamse og Dukke Lise" og som fortsatte helt frem til 1980erne.

Det første rigtige tegneserieblad som Aller udgav, kom i 1938 og hed Skipper Skræk. Det indeholdt, indtil det stoppede i 1963, utallige fortsatte serier. Bladet var et ugeblad indtil 1962, derpå blev det til et månedsblad.

Læs mere om Willy på Eventyr her

Sjældne samleobjekter

Omkring 1950 udsendte Aller flere seriehæfter. I Sverige så "Stålmannen" (Superman) og "Fantomet" dagens lys, og disse blade bliver fortsat udgivet i dag.

Fra Tyskland fik man westernserien "Sølvpil", der fik sit eget blad fra 1970 til 84.

Det blev Allers sidste forsøg med tegneserieugeblade, og siden har forlaget nøjedes med at udgive enkelte albums som Blondie julehæfte i 1992 og Brunhilde minialbum i 1993.

I dag er Aller helt gået fra at lave tegneserier og henvender sig nu til børn og unge med helt andre slags blade som "Vi Unge".

De gamle tegneserier kan man fortsat være heldig at få fat på, men så skal det være i antikvariater eller hos butikker, der har specialiseret sig i at sælge tegneserier, for i dag er de gamle blade jo blevet sjældne samleobjekter.