Frikadellefest på Langeland

Fredag, 18. juli 2014
af Lisbeth Cedray, foto: Birger Vogelius
Et årligt højdepunkt, der lokker folk fra nær og fjern til Ærø, er frikadellefesten, der hvert år munder ud i kåringe af Årets Frikadelle

Musikken strømmer ud over havnepladsen. Flere tusinde mennesker tygger i takt til Langelands Stemme, sangeren Jesper Skovhus, som blev landskendt i TV2-programmet "The Voice". Nu er han tilbage på sin ø og forkæler 5.000 frikadelletyggende nuværende og tidligere øboere med sange fra sin nye cd.

Der gives gensynskram i hobetal. Alle er kommet for at gense hinanden. En stor jubelfest, hvor hovedretten er frikadeller. Familie Journal aflagde festen et besøg sidste år.

Begivenheden er skrevet ind i tusindvis af kalendere over hele landet. "Vi ses i uge 29 - altid en torsdag".

Festen er på fjerde år stablet på benene af kun 34-årige Thomas Elnegård.

Læs også om Ulrik og Johnny, der af deres koner blev sendt til Lillemor Stobbe på Langeland for at tabe sig (link fjernet)

- Jeg bruger hundreder og atter hundreder af timer på det her. Fordi det var på et tidspunkt det eneste, der virkelig fungerede i Lohals. Vi ligger jo helt oppe nordpå og mærkede fraflytningen, så dette her måtte bare bestå. Og hold da op, jeg er helt overvældet over succesen. Vi vokser hvert år, og det har skabt nyt liv i byen og er noget, som også de unge værdsætter, siger han med stolthed i stemmen og præsenterer sin trofaste makker, vennen Mogens Juhl. De to unge gutter er sjakbajser på hele det store frikadelle-projekt.

Alle hjælper til

Alle Thomas' venner fra nær og fjern hjælper til - ganske gratis. De tror også på Langelands fremtid, og det viser de ved at strømme til og hjælpe med at sætte telte og boder og borde og bænke op og alt andet, der skal ordnes, når 5.000 mennesker fester.

Populære artikler på familiejournal.dk

Lis er gift med en transvestitOpskrift på hindbær-cheesecakeSy-, strik- og hækleopskrifter:
Ægte tresserkjoler

I et af teltene sidder en stor familie og griner over gensynet. Visti er født på Langeland og mødte sin sjællandske hustru, Hanne, da hun var på ferie i Lohals. Nu er de en stor familie med bedstemor Kirsten, datteren Marie, veninden Jeannie, økammeraten Kenneth og Vistis barndomsven Henrik.

- Selv om vi bor på Sjælland, så skal vi til Langeland til frikadellefest. Det er et unikt projekt, fortæller Visti, mens han spiser dagens gud-hvem-ved-hvilket-nummer-frikadelle.

Årets Frikadelle

Oppe ved den store scene sidder fire prominente herrer - de er uden tvivl de gæster, der spiser flest frikadeller. Og det gør de helt frivilligt hvert år.

Øens borgmester, Bjarne Nielsen, skuespilleren Søren Spanning, som har sommerhus på øen, og så to lokale mere: Ulrik Kølle Hansen, fisker, og Egon Nielsen.