Livshistorier
Min svigermor skabte dårlig stemning
- Tænk, hvis min mor bare havde støttet mig på den måde!
Det følelsesladede udbrud kommer fra sangeren Keld Heick, der i anledning af sin udnævnelse til SOS-ambassadør for SOS Børnebyerne er på besøg hos 10 forældreløse børn og deres nye "mor" i en af organisationens børnebyer, som ligger i udkanten af Nairobis slum i Kenya.
Vil du være SOS-fadder?
Som SOS-fadder giver du forældreløse og udsatte børn en ny mor, en familie og en tryg barndom i en SOS- børneby. Her får børnene et nyt liv. Et sted at høre til, ægte moderkærlighed og omsorg, stærke søskendebånd, en masse venner, adgang til en læge og en uddannelse, der gør at barnet kan klare sig selv som voksen og bidrage positivt til udviklingen i sit lokalsamfund.
Vil du støtte børnene i SOS Børnebyerne, så klik her >> (link fjernet)
- Jeg har lige siddet og sludret med "SOS-moren" i dette hus, og der er ingen tvivl om, at hun - ligesom mødrene i alle de andre huse her i børnebyen - er fuld af kærlighed og overskud til at give disse 10 børn i forskellige aldre en tryg og harmonisk hverdag.
Keld, som ikke selv under sin opvækst fik særlig meget støtte af sin egen mor, er fuld af forundring over, hvordan de udvalgte mødre i børnebyen fungerer som en solid klippe for børnene.
LÆS OGSÅ: Strikker for forældreløse
- Umiddelbart skulle man tro, at en fremmed kvinde, der vælger at tage sig af en masse forældreløse børn, er nødt til at have en vis distance til det enkelte barn, men disse kvinder er fuldstændig og ét hundrede procent dedikerede overfor hvert eneste af de børn, som kommer under deres vinger.
En mor for livet
Skuespilleren Lars Brygmann er helt enig i Kelds opfattelse. Han har ligesom Keld også fået æren af at blive udvalgt som SOS-ambassadør for ét år, og det er første gang, Lars besøger Afrika.
- Det mest bemærkelsesværdige er, at mødrene i børnebyerne ikke er en slags adoptivmødre eller plejemødre. Nej, disse børn har fået en rigtig mor for livet, som til alle tider vil være der for dem.
- Det er hende, der lærer dem at lave lektier, lave mad, gøre rent, vaske tøj, udvise respekt for andre mennesker, og fremfor alt er det hende, der giver ubetinget kærlighed uanset, hvordan situationen måtte være, og det er hende, der er der, når der opstår eventuelle problemer.
- Disse forældreløse børn, som kommer fra forskellige, rædselsfulde vilkår med sygdom, sult og misbrug, får i denne mor et fast ståsted i livet - en voksen, de kan regne fuldstændigt med og altid komme til.
Keld og Lars har under deres besøg både i Nairobi og den tilsvarende børneby i provinsen Eldoret fået indblik i, hvordan ganske få kroner doneret af blandt andet danskere kan gøre en kæmpe forskel for både alle de forældreløse børn og i sidste ende for hele det store, afrikanske land.
Hvorfor hjælpe?
- Jeg tror, vi er mange, der tænker, at det er problematisk, hvordan man bedst hjælper fattige i verden, siger Lars.
- Jeg kan spørge mig selv om, hvorfor jeg lige præcis skal engagere mig i Kenya, når jeg bor i Danmark? Det er jo så langt væk, og jeg har jo ingen planer om at flytte herned eller invitere en masse kenyanere hjem til mit hus. Men når jeg så oplever, hvilken model, SOS Børnebyerne kører efter, giver det virkelig god mening for mig. I SOS Børnebyerne er det veluddannede lærere og pædagoger, der i samarbejde med barnets nye mor meget nøje vurderer det enkelte barn og dets evner og lyst, og så går man ind og støtter fuldt og helt op om det.
Over hele verden
SOS Børnebyerne arbejder langsigtet med forældreløse og udsatte børns udvikling i SOS-børnebyer over hele verden. SOS Børnebyerne giver hver dag forældreløse og udsatte børn en tryg barndom med en familie, et kærligt hjem og en uddannelse. SOS Børnebyerne har over 60 års erfaring og mere end 500 SOS-børnebyer fordelt over 133 lande. En SOS-børneby omfatter typisk 10-15 familiehuse, en SOS-børnehave, en SOS-skole, et socialcenter og en lægeklinik.
Støt SOS Børnebyerne lige HER (link fjernet)
- Alle børnene gennemfører et grundskoleforløb, og mange af dem fortsætter med videregående uddannelser på universitetet, fortæller Keld.
- Men hvis et barn er vild med biler for eksempel, så opmuntres han til eventuelt at tage en mekanikeruddannelse, eller en lille pige elsker måske at frisere sine veninders hår, så skal hun måske være frisør. Det vigtigste er, at alle får en mulighed for at få et job.
Lars supplerer:
- Vi hjælper tit i Afrika med akutte beløb, så en familie eksempelvis kan få en sæk korn, som så kan brødføde denne familie i en måned. Men hvad så, når den er væk? Skal de så have en ny sæk? På den måde vil de jo leve af almisser resten af livet. Men hér i børnebyerne satser man på en mere konkret måde på fremtiden. Disse børn får et rigtig godt afsæt og mister aldrig de tråde, de har til deres mor og store "søskendeflok" i børnebyen. Der er så at sige sække med korn hele vejen tilbage til der, hvor de startede. Og det, synes jeg, gør en kæmpe forskel. De uddanner sig og bliver dygtige til det, de kan. Nogle af dem får mulighed for selv at starte virksomhed eller få et job et sted, hvor de selv kan ansætte andre. De får selv børn, som de så kan hjælpe med at få en uddannelse, og den model gør Kenya til et rigere land og et land, der får en uddannet befolkning i det lange løb.
Du kan læse hele artiklen i Familie Journal (uge 50).
Her kan du se, hvordan det gik, da skuespiller Lars Brygmann møder Caroline, der mistede sine forældre som barn, men fik en ny mor i en SOS-børneby i Kenya: