Højt humør på hospitalet

Onsdag, 6. november 2013
af Anne Kjøge <p>Foto: Henrik Bjerg
Danske Hospitalsklovne har i nu 10 år været humørspredere og gjort det lettere for små patienter – og deres pårørende – at være indlagt.
Klovnen Luna havde bamser med til Jeppe
Klovnen Luna havde bamser med til Jeppe

Engang skulle man være helt stille, når man besøgte et hospital. Helt ude på gaden kunne man se skilte med påbud til trafikanterne om at tage hensyn: "Ingen dytten og båtten tæt på sygehuset, tak!"

Men netop trut og høj, festlig musik kom simpelthen væltende helt ind på børneafdelingerne, da Danske Hospitalsklovne i sidste måned fejrede 10-års fødselsdag. En lang række af landets hospitaler fik i den anledning et ekstraordinært besøg, for de snurrige klovne havde samlet sig i en turistbus og kørte af sted på fødselsdags-turné. Naturligvis med gaver, balloner og flag for at holde fest for de mange små patienter.

SE HER: Lille Christian blev helbredt for kræft - læs den rørende historie >>

Højt humør

Jeppe-Christian Winther på 8 år var indlagt i en uge, fordi han havde fået en byld ved øjet. Som regel behandles den slags med penicillin, men uvist af hvilken grund virker piller ikke på Jeppe-Christian. Får den ellers friske dreng en infektion, må den slås ned med antibiotika, der sprøjtes direkte i årerne, og derfor er han nødt til at komme på hospitalet.

- Jeppe-Christian er altid i godt humør, men det steg da lige yderligere, da den hvidkitlede dame også var iført grøn hat og rød næse, lo hans mor, Christine fra Randers.


Bussen er fyldt med hospitalsklovne

Fokus væk fra sygdom

Hospitalsklovnenes mission er klar: hvis man kan få børnene i bedre humør og endda få dem til at grine, flytter man fokus fra sygdom, og det, der måske gør ondt. I hvert fald kan et godt grin og glæde skaffe et pusterum, så indlæggelsen bliver lidt lettere. Også for de pårørende, som kan have svært ved at adsprede deres børn på et sengeafsnit.

Danske Hospitalsklovne er i dag en organisation bestående af 28 klovne, som dagligt besøger børneafdelinger på landets hospitaler. De spiller musik og laver sjov som at blæse sæbebobler og gør i det hele taget ting, som ligger til klovne. Selvfølgelig under behørig hensyntagen til, at deres publikum er ramt af sygdom.

SE HER: Husker du de gode gamle tegneserier >>

Søde, strikkede dyr